Κατά των γερμανικών ΜΜΕ στρέφεται η παραιτηθείσα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ (SPD) λέγοντας «επί μήνες επικεντρώνονται στο πρόσωπό μου, εμποδίζοντας μια ουσιαστική αναφορά και συζήτηση για τους στρατιώτες, τις ένοπλες δυνάμεις και τις αποφάσεις για την πολιτική ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών».

Στο προσκήνιο πρέπει να βρίσκεται «η πολύτιμη δουλειά των στρατιωτών», τονίζει στην επιστολή της παραίτησής της, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και έμπιστη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είχε πάψει εδώ και καιρό να θεωρείται αποδεκτή ως υπουργός Άμυνας, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απόφαση – ορόσημο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για άμεσο εκσυγχρονισμό της Bundeswehr. Πληροφορίες που την ήθελαν να μην γνωρίζει – και να μην ενδιαφέρεται να μάθει – τη διάρθρωση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, διαρροές σχετικά με τη δυσαρέσκειά της για το πόστο που της ανατέθηκε κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης και μια σειρά προβεβλημένων – και επικοινωνιακών – λαθών, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων που αποκαλύπτονται σχεδόν καθημερινά, κατέστησαν την Κριστίνε Λάμπρεχτ στόχο έντονης κριτικής και ειρωνικών σχολίων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ, αλλά ακόμη και στελεχών των κυβερνητικών κομμάτων.

Εδώ και εβδομάδες θεωρείτο πλέον ζήτημα χρόνου η απομάκρυνσή της από το υπουργείο Άμυνας, παρόλη τη δημόσια στήριξη από τον Όλαφ Σολτς. Την Παρασκευή το βράδυ, η BILD και η Sueddeutsche Zeitung γνωστοποίησαν ότι η κυρία Λάμπρεχτ είχε ήδη αποφασίσει να παραιτηθεί.

Ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι δεν ήταν τελικά ούτε η… αμέλειά της να παραγγείλει πυρομαχικά για τον στρατό ούτε η ακαταλληλότητα των αρμάτων PUMA που διαπιστώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (VJTF) του ΝΑΤΟ από τη Γερμανία ούτε καν η ελλιπής προετοιμασία της παραγγελίας των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εμφανίστηκε στο Instagram με ένα ερασιτεχνικό βίντεο, να απευθύνει υπό τους ήχους κροτίδων και βεγγαλικών μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκτός από την εμφανώς ατυχή επιλογή σκηνικού όμως, ήταν και το περιεχόμενο των δηλώσεών της που προκάλεσε κριτική: «Υπάρχει σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και σε σχέση με αυτό, κέρδισα πολλές εμπειρίες, πάρα πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους. Και γι’ αυτό λέω ένα ειλικρινές ευχαριστώ», ήταν τα λόγια της. Για «ντροπιαστική εικόνα», έκαναν τότε λόγο οι επικριτές της και ήταν πλέον εμφανές ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε πλέον αρχίσει για την πρώην στενή συνεργάτιδα του Όλαφ Σολτς – ήταν υφυπουργός του στο υπουργείο Οικονομικών.

Η «γκάφα» της Πρωτοχρονιάς ήρθε μόνο να προστεθεί σε μια σειρά από αστοχίες. Πριν από λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ότι ο 22χρονος γιος της την συνόδευε σε πολλά υπηρεσιακά ταξίδια ταξιδεύοντας με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Bundeswehr, αναρτούσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες στο Instagram, ενώ λίγες ώρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η υπουργός εθεάθη σε ινστιτούτο αισθητικής του Βερολίνου για περιποίηση των άκρων της. Λίγο μετά, ερωτώμενη σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που θα προσέφερε η Γερμανία, δήλωσε ότι θα έστελνε 5.000 κράνη στο Κίεβο.

Ο διορισμός του/της διαδόχου της κυρίας Λάμπρεχτ πρέπει να γίνει άμεσα και δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση για τον καγκελάριο. Από τη μία πλευρά προτάσσεται η τήρηση της παράδοσης για ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στην κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά το πόστο αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμο και ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί άμεσα την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων και τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, την Παρασκευή στη βάση του Ράμσταϊν συναντώνται οι υπουργοί Άμυνας των δυτικών συμμάχων προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Κεντρικό θέμα της συνάντησης αναμένεται να είναι και το ενδεχόμενο παράδοσης αρμάτων μάχης.

Μεταξύ των υποψηφίων για το υπουργείο Άμυνας θεωρούνται η εντεταλμένη της Bundestag για τις Ένοπλες Δυνάμεις Εύα Χεγκλ, η οποία σε συνέντευξή της χθες, Κυριακή, ζήτησε επιπλέον 200 δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr, ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, η υφυπουργός Άμυνας Σιέμτγιε Μέλερ, αλλά και ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ. Δεν αποκλείεται η κάλυψη της θέσης του υπουργού Άμυνας να προκαλέσει και ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Πηγή: newsbeast.gr