Ο όρος «βαλκανοποίηση» έχει τις ρίζες του στην πολιτική επιστήμη και τη γεωπολιτική. Αρχικά, περιέγραφε την αποσύνθεση μεγάλων πολιτικών ενοτήτων σε μικρότερα κράτη, που πολλές φορές είναι μη βιώσιμα και εχθρικά μεταξύ τους, όπως συνέβη στα Βαλκάνια κατά την διάλυση της Οθωμανικής και της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια, ο όρος απέκτησε μια υποτιμητική μεταφορική σημασία, αναφερόμενος σε επιστροφή σε βαρβαρότητα και πρωτόγονες φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας, σύμφωνα με τη Μαρία Τοντόροβα στο έργο της “Βαλκάνια – Η Δυτική Φαντασίωση”.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση σήμερα αντικατοπτρίζει αυτή τη “βαλκανοποίηση”. Το πρώην ισχυρό κόμμα, που είχε κυβερνήσει τη χώρα μεταξύ 2015-2019, δείχνει να διαλύεται. Υπάρχει σοβαρή αποχώρηση στελεχών, μερικοί από τους οποίους έχουν σχηματίσει τη «Νέα Αριστερά», ενώ τα εναπομείναντα μέλη αγωνίζονται για την προεδρία μετά την απομάκρυνση του Στέφανο Κασσελάκη. Οι διαδικασίες αυτές χαρακτηρίζονται από έντονη πόλωση, προσωπικές αντιπαραθέσεις και βαρβαρότητες.
Αυτό που λείπει από αυτήν την κατάσταση είναι η Πολιτική, με κεφαλαίο Π, η οποία έχει υποκατασταθεί από λαϊκιστική ρητορική και επικοινωνιακές στρατηγικές. Η πολιτική αντιπαράθεση έχει σχεδόν εκλείψει, περιοριζόμενη σε δηλώσεις στελεχών μπροστά στις κάμερες. Αυτή η έλλειψη πολιτικής καθοδήγησης εξηγεί και την κυβερνητική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που τα στελέχη έχουν επενδύσει πολλές ώρες σε πολιτικές συζητήσεις, δε φαίνεται να έχουν αποκτήσει τις απαιτούμενες ικανότητες για την αποτελεσματική διαχείριση της εξουσίας.
Η απουσία γνώσης και εμπειρίας οδήγησε στη δημιουργία ενός οπαδικού κοινού που έχει ελάχιστη σχέση με τις αρχές της Ανανεωτικής Αριστεράς, με αποτέλεσμα τη λουμπενοποίηση πολλών υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά τη βαλκανοποίηση του κόμματος.
Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αβέβαιο, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η διάσπαση του κύριου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί σε πολιτική ασυμμετρία, αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να προσφέρει ευκαιρίες στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον μπορέσει να επιτύχει εσωτερική συνοχή και να εκλέξει ηγέτη ικανό να οργανώσει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή. Εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να ανακάμψει, μπορεί να προστεθεί και ο όρος «sirizafication» στην πολιτική μας ορολογία, να περιγράψει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα λαϊκιστικά κόμματα.
Πηγή: tanea.gr