Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν σήμερα ότι έχουν δολοφονήσει δεκάδες πρώην μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία, όπως κατήγγειλαν χθες οι ΗΠΑ, οι δυτικοί σύμμαχοί τους και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτές οι πληροφορίες δεν βασίζονται σε καμία απόδειξη. Τις απορρίπτουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν Κάρι Σάγιεντ Κόστι, σε ένα βιντεομήνυμα που εστάλη στον Τύπο.

«Υπήρξαν περιστατικό δολοφονιών πρώην μελών των δυνάμεων ασφαλείας» της κυβέρνησης που ανετράπη το περασμένο καλοκαίρι, «όμως εξαιτίας αντιπαλοτήτων ή προσωπικών εχθροτήτων», είπε.

«Εάν έχουν έγγραφα και αποδείξεις, θα πρέπει να μας τα δείξουν», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις δυτικές χώρες, κρίνοντας πως είναι «άδικο» να κατηγορούνται οι Ταλιμπάν για αυτές τις δολοφονίες.

Ο Κόστι υπενθύμισε, επιπλέον, ότι οι Ταλιμπάν, μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, κήρυξαν γενική αμνηστία για όλες τις δυνάμεις ασφαλείας του πρώην καθεστώτος.

Πολλοί από αυτούς «ζουν ήρεμα» στη χώρα χάρη σε αυτήν την αμνηστία, ενώ «σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές Ταλιμπάν και αμάχους», τις τελευταίες δύο δεκαετίες του πολέμου, υπογράμμισε.

Χθες, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, όπως η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγόρησαν το καθεστώς των Ταλιμπάν για «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» πρώην μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και αναγκαστικές εξαφανίσεις πρώην μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως τεκμηριώθηκαν από το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και άλλους», διαβεβαιώνουν περίπου είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ιαπωνία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: newsbeast.gr