Τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δις. ευρώ, που υπέβαλε η Ελλάδα, δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα δεν έχει λάβει την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του Σχεδίου, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη φιλόδοξη πορεία της ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Πάολο Τζεντιλόνι: «Η Ελλάδα έκανε μια καλή αρχή στην εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ολοκληρώνοντας, με επιτυχία, τα δεκαπέντε ορόσημα που συνδέονται με το πρώτο αίτημα πληρωμής». Ο ίδιος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται, αλλά και στις δανεικές διευκολύνσεις, οι οποίες παρέχουν σημαντική ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα κατά την επόμενη πενταετία.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των οροσήμων  συμβάλλει, σημαντικά, στην αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου, καθώς ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν νομοθετικά βήματα, που ανοίγουν τον δρόμο για τις μεταρυθμίσεις και τις επενδύσεις που σχεδιάζονται για τα επόμενα βήματα υλοποίησης του Σχεδίου.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του Κομισιόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκταμίευση, εντός Απριλίου, της πρώτης δόσης του «Ελλάδα 2.0» ύψους 3,6 δις. ευρώ. Αυτή η σημαντική ενίσχυση, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Καταθέσαμε το Σχέδιό μας δεύτεροι, λάβαμε την έγκριση από τους πρώτους, υποβάλαμε από τους πρώτους αιτήσεις πληρωμής, το οποίο προχωρά με επιτυχία. Συνεχίζουμε το έργο μας, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με όρους διαφάνειας».

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που υπέβαλε (29.12.2021) αίτηση πληρωμής, μετά την πλήρη εφαρμογή των ορόσημων και στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση. Σημειώνεται πως, συνολικά, μόλις πέντε χώρες έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής, από τις 26 που έχουν υποβάλει Σχέδιο στην Κομισιόν

Όσον αφορά τα ορόσημα και τους στόχους, συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και  επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς, της φορολογίας, του οικονομικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημοσίων συγκοινωνιών, του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος κ.λπ.

Η Κομισιόν απέστειλε την αξιολόγηση στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC), αιτούμενη τη γνωμοδότηση της, εντός τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός. Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της EFC η Κομισιόν θα εκδώσει, στη συνέχεια, την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 1,72 δις. ευρώντας σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο 1,85 δις. ευρώ σε δάνεια.

Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»  περιλαμβάνει ένα συνεκτικό σύνολο μεταρυθμίσεων και επενδύσεων, που διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες: 1. Πράσινη μετάβαση, 2. Ψηφιακή μετάβαση, 3. Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή, 4. μετασχηματισμός της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός του συνολικού Σχεδίου ανέρχεται, σήμερα, σε 30,50 δις. ευρώ (17,77 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ δάνεια). Εξ αυτών, το 13% (3,96 δισ. ευρώ) εκταμιεύτηκε στην Ελλάδα, ως προχρηματοδότηση, στις 9 Αυγούστου του 2021 (2,31 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,65 δισ. ευρώ δάνεια).

Πηγή: newsbeast.gr