Έντονα ενοχλημένος εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας με το γεγονός ότι κατά τη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου συζητήθηκε η τοποθέτηση του κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της ΕΥΠ, υπήρξαν απαράδεκτες, όπως τις χαρακτηρίζει, διαρροές. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ.

Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ένταση, όταν ο κ. Δεμίρης απάντησε μετά από ερώτημα που αφορούσε τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων πως «a priori κανείς δεν εξαιρείται».

Βουλευτές σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης του ζήτησαν να ξεκαθαρίσει εάν πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Όταν εκείνος πήρε τον λόγο, αντέτεινε: «Έχω τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΠ τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να ζήτησαν διευκρινίσεις.

«Τις τελευταίες 15 μέρες που έχετε τον πλήρη έλεγχο, γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων;», ήταν το νέο ερώτημα που δέχτηκε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ. Τότε, κατά τις πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης επανέλαβε πως «κανείς δεν εξαιρείται», με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για κυνική ομολογία.

Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Δεμίρης ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως μόνο η ΝΔ υπερψήφισε την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, ενώ διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει «στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει».

Γνωστοποίησε δε ότι η συμπολίτευση προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα αναφορικά με την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία αναμένεται να παραστούν όλοι οι «φυσικοί αυτουργοί των παρακολουθήσεων».

Πηγή: newsbeast.gr