Η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους με μερικές εξαιρέσεις που ακόμα και πριν την πανδημία θα έπρεπε να είναι κανόνας. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως με δυο εκκρεμότητες να μένουν για να κλείσει το κεφάλαιο «μέτρα κατά της πανδημίας».

Κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας η οποία από την αρχή της πανδημίας είναι καλύτερη από ποτέ όσον αφορά στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έτσι, από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Σε αυτούς τους χώρους συμπεριλαμβάνονται τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Επίσης, η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους.

Πού μένει η υποχρεωτικότητα

Νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Οι δυο «εκκρεμότητες»

Σχολείο

Η ανησυχία του υπουργείου Παιδείας για το διάστημα που απομένει μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς εισακούστηκε και έτσι για τα σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που δεν είναι αριθμημένες οι θέσεις των επιβατών, οι ειδικοί θα αποφασίσουν σε νεότερη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις καθώς η αγωνία μην νοσήσουν οι υποψήφιοι θα ήταν ένα επιπρόσθετο άγχος σε αυτό των εξετάσεων.

Τέλος στα πρόστιμα

Με την άρση της υποχρεωτικότητας θα έρθει αναπόφευκτα και η αναστολή του διοικητικού προστίμου των 300 ευρώ. Ωστόσο όπως τονίζουν κυβέρνηση και ειδικοί παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

Πηγή: newsbeast.gr