Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι γιατροί σε Αθήνα και Πάτρα τον θάνατο (πριν από λίγες ημέρες) του τρίτου κατά σειρά παιδιού μιας οικογένειας. Ο λόγος για την 9χρονη Τζωρτζίνα, η οποία είχε υποστεί τρεις ανακοπές καρδιάς, αλλά έμοιαζε να είχε κερδίσει τη μάχη για τη ζωή. Μάλιστα, πριν χάσει τη ζωή της της είχε τοποθετηθεί απινιδωτής στο Ωνάσειο νοσοκομείο. Η Τζωρτζίνα ήταν το τελευταίο παιδί της οικογένειας που έχει χάσει τρία παιδιά μέσα σε τρία χρόνια.

Σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» από την έρευνα που έχει γίνει, μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται πουθενά γονιδιακό πρόβλημα ή συσχετισμός κληρονομικότητας.

«Η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά»

Μιλώντας στο Newsbeast η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πυρηνική γιατρός, Άννα Μαστοράκου σημειώνει τα εξής: «Ακόμα δεν έχει βγει άκρη και δεν υπάρχει η παραμικρή ιδέα του τι έχει συμβεί. Τρία παιδιά έχουν πεθάνει και δεν βρίσκεται η αιτία. Το γεγονός μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, οι γιατροί προβληματίζονται πολύ. Θα μπορούσε να συνδέει κάτι, γονιδιακά μιλώντας και τα τρία παιδιά. Αν μιλάμε για αυτό, τότε θα έχουμε να κάνουμε με κάτι σπανιότατο, που δεν έχει ανιχνευθεί η ταυτοποιηθεί, δεδομένου ότι είχαν γίνει γενετικές αναλύσεις στα παιδιά και δεν βρέθηκε κάτι. Μπορεί να έχει διαφύγει κάτι; Θα μπορούσε, είναι η απάντηση. Γενικά μιλώντας όμως, οι γιατροί είχαν εξαντλήσει όλο το ιατρικό κομμάτι το διαγνωστικό και στις τρεις περιπτώσεις. Ο θάνατος μάλιστα ενώ το παιδί φοράει απινιδωτή είναι κάτι που μας προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι οι απινιδωτές έχουν άμεση αντίδραση αν πάει κάτι λάθος. Η επιστήμη δηλαδή έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Δεν υπάρχει τρόπος να ερμηνευτεί η κατάσταση όχι μόνο για την Τζωρτζίνα αλλά και για τα τρία παιδιά που πεθάναν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο- και στα τρία δηλαδή δεν βρέθηκε το αίτιο του θανάτου. Αυτό είναι σπάνιο, το να μη βρίσκουμε την αιτία. Όπως και να έχει, μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα με επιστημονικό τρόπο δεν μπορούμε να πούμε τίποτα απολύτως για το τι συνέβη, ούτε να κάνουμε εικασίες. Πρέπει παρόλα αυτά να κυνηγήσουμε τις απαντήσεις».

«Κάτι θα βγει από τις εξετάσεις»

Προβληματισμένος είναι και ο ιατροδικαστής Αθηνών, Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος έκανε την νεκροψία στην 9χρονη Τζωρτζίνα (μιας και το κοριτσάκι έχασε τη ζωή του σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας). Όπως μας είπε: «Εγώ εξέτασα την Τζωρτζίνα και προς το παρόν είναι απροσδιόριστη η αιτία θανάτου της. Και αφού δεν έχουμε σαφή αιτία θανάτου που να μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά πρέπει να περιμένουμε τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Κάθε μια από αυτές τις εξετάσεις έχει τη δική της βαρύτητα και σημασία και θα πρέπει να τις συνδυάσουμε. Κάτι θα βγει από όλα αυτά όμως, θα έχουμε ένα συμπέρασμα. Και ενώ πρόκειται για εξετάσεις που γενικώς καθυστερούν να μας παραδοθούν, και η διαδικασία μπορεί να πάρει μήνες, λόγω της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης υπάρχει μια κινητοποίηση στο να πάρουμε τα δείγματα νωρίτερα. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα σε ένα μήνα θα τις έχουμε πάρει. Η λήψη έγινε την περασμένη εβδομάδα».

Πώς έχασαν τη ζωή τους τα τρία παιδιά

Η Ίριδα, έπασχε εκ γενετής από ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα. Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα η οποία είχε κάνει την νεκροψία σε αυτό το βρέφος διαπίστωσε βλεφοκόμβο. Η αγενεσία φλεβοκόμβου όπως ονομάζεται το εκφυλιστικό αυτό νόσημα έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (φλεβοκόμβο). Με την πάροδο της ηλικίας, ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην συχνότητα που πρέπει, παρόλα αυτά ο θάνατος του μικρού κοριτσιού από αυτή τη νόσο προβλημάτισε όλους τους γιατρούς που είδαν το κοριτσάκι αν και τονίζεται πως

Η συγκλονιστική ανάρτηση της μητέρας της 7 μηνών Ίριδας, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκείνη την εποχή ανέφερε:
«Πριν 7 μήνες σε κράτησα στην αγκαλιά μου… χθες έβλεπα το βίντεο που ανάρτησε η υπέροχη μαμά σου… χαμογέλασα στα σκέρτσα σου… σήμερα στον δρόμο να φέρω στη ζωή μια νέα ζωή μαθαίνω ότι έχασα εσένα…. μικρό μου ουράνιο τόξο… μικρή μου Ίριδα… Η ψυχή μου μαύρισε όπως εκείνη τη νύχτα…»!

Το δεύτερο κοριτσάκι της οικογένειας, η Μαλένα, έχασε τη ζωή της τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3, 5 ετών. H Μαλένα έπασχε από λευχαιμία, όμως ο θάνατός της δεν ήταν αποτέλεσμα της κακοήθειας. Το κοριτσάκι έκανε χημειοθεραπείες σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Όπως μάλιστα είχαν πει οι γιατροί που τη νοσήλευσαν είχε σταθεροποιηθεί και όλα έδειχναν πως θα ξεπερνούσε τον παιδικό καρκίνο. Οι δύο γονείς είχαν τότε αποχαιρετήσει το παιδί τους με τη φράση: «Θα είσαι πάντα το καλύτερο παιδί του κόσμου».

Το 2019, ο ιατροδικαστής της Αθήνας που έκανε την νεκροψία έδωσε ως αιτία θανάτου την «ηπατική ανεπάρκεια». Κατά τους πατρινούς ιατροδικαστές όμως η συγκεκριμένη πάθηση δεν αποτελεί αιτία θανάτου.

Έτσι, ο πατέρας των παιδιών στράφηκε τότε νομικά κατά του ιατροδικαστή Αθηνών αλλά και του παθολογοανατόμου για «ασαφές συμπέρασμα» και λανθασμένη αιτία θανάτου.
Το τελευταίο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του είναι η 9χρονη Τζωρτζίνα, η οποία είχε παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα την άνοιξη του 2021. Μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο το κορίτσι παρέμενε νοσηλευόμενη στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου με τους γιατρούς της ΜΕΘ εκεί –και με επικεφαλή τον Ανδρέα Ηλιάδη- να δίνουν μια τεράστια μάχη για να κρατήσουν στη ζωή την τρίτη κόρη της οικογένειας. Αρχικά η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, αλλά λόγω της κρισιμότητας της μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη ΜΕΘ του νοσοκομείο του Ρίο.

Πηγές του Newsbeast αναφέρουν πως το παιδί είχε μεταφερθεί σε πολύ κακή κατάσταση, με ισχαιμία, στο νοσοκομείο του Ρίο αλλά αφού νοσηλεύτηκε διασωληνωμένη και σε καταστολή, κατάφεραν να τη σταθεροποιήσουν. «Όλοι προσευχόμαστε για την Τζωρτζίνα», έλεγε εκείνες τις ημέρες ο Ανδρέας Ηλιάδης ενώ έλεγε ακόμα πως: Πιστεύαμε πως είχαμε ασφαλίσει το παιδί. Την Τζωρτζίνα μας. Τα είχε καταφέρει. Πριν από λίγες εβδομάδες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας για νευρολογικό έλεγχο λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε πάθει»!

Στην Τζωρτζίνα είχε τοποθετηθεί απινιδωτής και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν είχε δώσει ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας ή φθίνουσας κατάστασης της καρδιάς της.

Λίγες μόνο ώρες μετά τον αποχαιρετισμό του τρίτου της παιδιού, η μητέρα των τριών κοριτσιών σε ανάρτησή της έγραψε: «Σας γέννησα, σας έδωσα ζωή!! Όμως σας έχω θυμώσει γιατί αφήσατε τη αγκαλιά μου άδεια!!
Ήσουν το στήριγμα μου, ο λόγος που γελούσα,ο λόγος που έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω!!
Ήσουν μαχήτρια μέχρι τελευταία στιγμή γελούσες, μας κοίταγες χωρίς να μπορείς να μιλήσεις και μας έλεγαν τα μάτια σου συνεχίστε εγώ είμαι εδώ παλεύω!!
Καλό ταξίδι μιτσιμπονακι μου!!
Καλή αντάμωση με τις αδερφούλες σου!!
Για μένα δε φύγατε και δε θα φύγετε ποτέ!!!
Σ αγαπάω και τις τρεις τζωρτζινα
»

*με πληροφορίες από εφημερίδα Πελοπόννησος

Πηγή: newsbeast.gr