Σε αντίθεση με τον Οικογενειακό Ιατρό που προσπάθησε να εισαγάγει το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Προσωπικός Ιατρός μέχρι σήμερα έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού.

Ο κ. Πλεύρης απέρριψε την κριτική για δυνατότητες υπέρογκων εγγραφών πολιτών στο νέο σύστημα για τον προσωπικό ιατρό, λέγοντας πως ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε 2.250 άτομα ανά ιατρό και τώρα είναι 2.000 άτομα. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δέσμευση του γιατρού για 20 ώρες την εβδομάδα για να βλέπει τον πληθυσμό ευθύνης του και στο νέο νόμο προβλέπονται 27 ώρες την εβδομάδα. Στον Οικογενειακό ιατρό ήταν γύρω στους 750 ιδιώτες γιατρούς και συνολικά ενεγράφησαν περί το 1,5 εκατομμύριο κόσμου σε τέσσερα χρόνια. Από την 1η Αυγούστου που ψηφίσθηκε ο Προσωπικός Ιατρός και άρχισε να λειτουργεί, έχουμε 3.329 γιατρούς στο σύστημα, 2.200 είναι περίπου οι του Δημοσίου και 1.200 οι του ιδιωτικού τομέα που μπήκαν. Οι γιατροί παθολόγοι γενικοί οικογενειακοί είναι 4.000, που έχουν τουλάχιστον 50 συνταγές τον χρόνο. Μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, το 30% των ιδιωτών γιατρών έδειξε προθυμία και μπήκε. Αυτήν τη στιγμή έχουν εγγραφεί 4.146.000 πολίτες – αριθμός που αντιστοιχεί στο 47% του πληθυσμού που είχε δικαίωμα εγγραφής.

Η διαφοροποίηση – σημείωσε ο υπουργός Υγείας – είναι ότι δώσαμε κίνητρα στους γιατρούς του Δημοσίου. Εμείς τους δίνουμε 10 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για να έχουν πληθυσμό ευθύνης. Πληρώνονται από τον «1.501» μέχρι τον «2.000». Δεύτερον, δώσαμε σοβαρές οικονομικές αμοιβές στους ιδιώτες που θα μπουν με διαβάθμιση από 857 ασθενείς έως 2.000, και χρήματα που ξεκινούν από 27.000 ευρώ τον χρόνο και φτάνουν τις 70.000 ευρώ τον χρόνο. Και γι’ αυτόν τον λόγο μπήκαν περισσότεροι γιατροί. Τρίτον, επειδή οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας δεν μπορούν να καλύψουν τον θεσμό σε πληρότητα 100%, κάνουμε αυτό που έχει γίνει στην Ιταλία. Ανοίγουμε τις ειδικότητες με εκείνες που έχουν ως βάση την παθολογία, ώστε ναυπάρχει μεγαλύτερη πληθώρα γιατρών.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι σαφώς υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σύστημα, καθώς όταν σε 45 ημέρες έχουν εγγραφεί 4.200.000 πολίτες και έχουμε πιάσει τον στόχο που μας έβαλαν οι Θεσμοί για τις 31 Δεκεμβρίου 2022, είναι φυσικό υπάρχει πίεση. Για αυτό και τα αντικίνητρα δεν θα εφαρμοστούν μέχρι το σημείο που να υπάρχει επάρκεια των γιατρών. Καθημερινά μπαίνουν 290 με 300 γιατροί στο σύστημα, επειδή ακριβώς βλέπουν ότι πια ο θεσμός πάει να λειτουργήσει. Ο υπουργός εκτίμησε πως με τις ειδικότητες και με άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν και στους ιδιώτες, ο Προσωπικός Ιατρός θα γίνει πραγματικότητα. Το τρίμηνο αυτό είναι ένα πιλοτικό στάδιο. Θα μπουν γιατροί, θα φτάσουμε τουλάχιστον στο 70% του δικαιούχου πληθυσμού και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο Προσωπικός Ιατρός στη χώρα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, από την δική του πλευρά επισήμανε ότι ο νέος θεσμός, παρά τις μεγαλοστομίες με τις οποίες παρουσιάσθηκε, ως μοντέλο στηρίχθηκε στη λογική ότι θα εμπλακούν οι ιδιώτες γιατροί και ότι οι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί θα στήριζαν αυτόν τον θεσμό. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε, σημείωσε απευθυνόμενος προς τον υπουργό, και σήμερα έχετε βρεθεί σε ένα πραγματικό αδιέξοδο. Στο δικό μας μοντέλο, όπως σε όλο τον κόσμο, ο Οικογενειακός Ιατρός στηρίζεται στο δημόσιο σύστημα. Γι’ αυτό και σήμερα εσείς στηρίζεστε κατά βάση στους γιατρούς των δημόσιων δομών, στην απειλή των πέναλτι και των αντικινήτρων. Ο ίδιος εκτίμησε πως θα υπάρξουν πολίτες που στην πραγματικότητα δεν θα συναντήσουν ποτέ τον προσωπικό γιατρό με τον οποίον έχουν αντιστοιχηθεί και στον οποίον έχουν εγγραφεί. Είναι δηλαδή, προσωπικός γιατρός χωρίς διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή. Αυτό είναι εξ ορισμού πλήρης αποτυχία του μοντέλου. Και βεβαίως δεν μπορεί να υπάρξει καμία ποιοτική παρακολούθηση και φροντίδα αυτών των ανθρώπων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα εξαντληθεί σε μία ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την άυλη συνταγή κλπ., και τίποτα περισσότερο. Αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αδιέξοδο και αποτυχία. Μάλιστα, επισήμανε πως ο παιδικός πληθυσμός, το 17% του πληθυσμού της χώρας, είναι έξω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού για όλους».

Ο υπουργός Υγείας, διευκρίνισε στον κ. Ξανθό ότι αντικίνητρα υπήρχαν και στις συνεννοήσεις με τους Θεσμούς και στο νόμο του Α. Ξανθού για τον Οικογενειακό Ιατρό, απλά ο τελευταίος απέφυγε να εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση, ενώ την είχε δείξει στους Θεσμούς. Για το θεσμό του προσωπικού παιδιάτρου, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτός θα λειτουργήσει στο επόμενο στάδιο μετά τον προσωπικό ιατρό των ενηλίκων, όπως ήταν και στον νόμο του Οικογενειακού Ιατρού του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και με διάταξη στο νομοσχέδιο που συζητείται στην επιτροπή και θα εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής, δίνεται παράταση στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό.

Πηγή: newsbeast.gr