Ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της οπαδικής βίας πραγματοποιήθηκε στην Κατεχάκη, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσία του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.

Στην εισήγηση του ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε πως «το πρωτάθλημα της Super League 2022-2023, θα ξεκινήσει με πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας».

Στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, συμμετείχαν επίσης ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής υποστράτηγος Εμμανουήλ Δουρβετάκης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκε για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στις λέσχες φιλάθλων, ώστε αυτές να λειτουργούν υπό τις προϋποθέσεις του νόμου, ενώ ζήτησε τον τεχνικό έλεγχο, έως τις 17 Αυγούστου, όλων των καμερών ασφαλείας και των control room στα 14 γήπεδα όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου: «Η ΕΛ.ΑΣ. είναι εγγυητής της εφαρμογής του νόμου. Πέρυσι, συνέβη ένα γεγονός που συγκλόνισε της ελληνική κοινωνία, η δολοφονία του 19χρονου Άλκη, συνελήφθησαν όλοι οι ένοχοι, όμως απόλυτη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να μην συμβεί ποτέ ξανά τέτοιο περιστατικό. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί, ώστε η νομοθεσία να εφαρμοστεί κατά γράμμα. Κανένα από τα μαγαζιά χουλιγκανισμού που υπήρχαν, δεν πρέπει να ανοίξει πάλι», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Φεβρουάριο είχαμε την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα αδικήματα που εντάσσονται στην «οπαδική βία», καθώς αυξήθηκε το πλαίσιο ποινής από 6 μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, μάλιστα, θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη. Επίσης, καθιερώθηκε ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών. Απαγορεύτηκε η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, ενώ σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Τα τρία μέτρα ενόψει του νέου πρωταθλήματος

  1. Όλα τα εισιτήρια θα είναι ηλεκτρονικά και ονομαστικοποιημένα, ενώ θα πραγματοποιούνται έλεγχοι ταυτοπροσωπίας από την Ελληνική Αστυνομία κατά την είσοδο στα γήπεδα, με την επιβολή των ανάλογων ποινών που προβλέπει ο νόμος στους παραβάτες,
  2. Κανένας φίλαθλος δεν θα μπορεί να εισέρχεται στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο.
  3. Οι λέσχες φιλάθλων θα λειτουργούν με τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Πηγή: newsbeast.gr