Ο πολιτικός κόσμος θρηνεί τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών.

Για την απώλεια του σημαντικού Έλληνα πολιτικού μίλησαν στην ΕΡΤ οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Γιώργος Λιάνης αποκαλύπτοντας άγνωστες στιγμές της μακρόχρονης πορείας του στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ενώ ο δημοσιογράφος Άγγελος Μόσχοβας μίλησε για τον «μεγάλο προβοκάτορα» της πολιτικής.

Σχολιάζοντας τον τρόπο που πορευόταν στην πολιτική σκηνή – διεθνή και ελληνική- ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι αυτό που ξεχώριζε τον Θεόδωρο Πάγκαλο είναι ότι είχε πάντοτε σαφείς θέσεις ακόμα και όταν δεν ήταν δημοφιλείς.

«Επί έξι χρόνια που συνεργαστήκαμε, εκείνος ως υπουργός Εξωτερικών και εγώ στο Υπουργείο Τύπου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε πάντοτε να πει για τα θέματα τα οποία μας απασχόλησαν, κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο» σημείωσε ο κ. Ρέππας επισημαίνοντας ότι «κριτήριό του πάντοτε το συμφέρον της χώρας».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφερόμενος στην προεργασία που έγινε από την κυβέρνηση ακόμη Παπανδρέου και έδωσε αυτό το εθνικά ωφέλιμο αποτέλεσμα. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για σχέδιο διαβούλευσης των ηγετών των Βαλκανικών χωρών, διατυπώνοντας την άποψη ότι «ήταν πρωτοστάτης στην εξωστρεφή παρουσία της Ελλάδος στο διεθνές περιβάλλον».

Παραδεχόμενος ότι ο Θ. Πάγκαλος δεν ήταν εύκολος ως χαρακτήρας ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι ως άνθρωπος «είχε έναν γοητευτικό τρόπο και τα δυσκολότερα θέματα να τα χειρίζεται έτσι ώστε να μην σε κάνει αντίπαλό του. Σε έκανε σύμμαχό του σε μία κοινή προσπάθεια».

Ενθυμούμενος την προσωπικότητα και την πορεία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «ήταν πάντοτε ένας άνθρωπος ο οποίος με την ευφυΐα του, την αυτοπεποίθησή του, τις γνώσεις του, τον κοσμοπολιτισμό, τις παραστάσεις που είχε, επιβαλλόταν» τονίζοντας ότι είχε έναν αέρα υπεροχής.

Ήταν συνιδρυτής στη νεολαία των Λαμπράκηδων

O δικηγόρος και πολιτικός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μίλησε για τον εκλιπόντα πολιτικό υπενθυμίζοντας τη διαδρομή του πριν από την ένταξη στο ΠΑΣΟΚ: «Ο Πάγκαλος υπήρξε ένας καλός πατριώτης και ένας μεγάλος δημοκράτης […] Ο Πάγκαλος είναι συνιδρυτής ουσιαστικά μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη της νεολαίας των Λαμπράκηδων».

Μιλώντας για την προσωπικότητα του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που ήταν συνυφασμένο με το δυναμικό του λόγο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Επικρατείας δήλωσε ότι ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος λέγοντας ότι βοηθούσε κόσμο χωρίς αυτό να το εμφανίσει ποτέ στη δημόσια εικόνα του. «Ο Θόδωρος Πάγκαλος παρεξηγήθηκε πολύ με το όταν είπε το περίφημο “όλοι μαζί τα φάγαμε”» υποστηρίζοντας ότι πέθανε πολύ φτωχότερος απ ό,τι όταν μπήκε στην πολιτική».

«Στην πολιτική είναι η βάτος η φλεγόμενη και μηδέποτε καιόμενη. Συνεργάστηκε, συγκρούστηκε, συμμάχησε, αντιπαρατέθηκε, αλλά πάντοτε έβγαινε από οποιαδήποτε μάχη σώος προκειμένου να συνεχίσει στο επόμενο βήμα. Αυτός ήταν ο Θόδωρος Πάγκαλος με αδιαμφισβήτητο δημοκρατικό και πατριωτικό φρόνημα που προσέφερε στην πατρίδα» πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Μεγάλος Έλληνας πολιτικός με βαρύ εκτόπισμα

«Έφυγε ένας μεγάλος Ελληνας πολιτικός με βαρύ εκτόπισμα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος μιλώντας για τον στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου δήλωσε ότι έχαιρε της εκτίμησής του περιγράφοντας τα όσα του μετέφερε ο αείμνηστος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναφέρθηκε και στο χρίσμα που είχε δώσει ο Α. Παπανδρέου στον Θ. Πάγκαλο για τη δημαρχία της Αθήνας εκτιμώντας ότι ήταν «υποτυπωδός μια κίνηση διαδοχής» εκτιμώντας ότι εάν δεν είχε χάσει στις δημοτικές εκλογές από το Δημήτρη Αβραμόπουλο θα ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Άγγελος Μόσχοβας, δημοσιογράφος, τον χαρακτήρισε ως «μέγιστο προβοκάτορα» περιγράφοντας έναν ευφυή άνθρωπο με ιδιαίτερο χιούμορ που ήταν, όμως, αυτοκαταταστροφικός στις επιλογές του προσθέτοντας ότι θα λείψει αναμφίβολα από την πολιτική σκηνή της χώρας.

Πηγή: newsbeast.gr