Τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική αποκλιμάκωση των μέτρων από 1η Μαΐου εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι λόγοι

  • Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων
  • Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στο συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων
  • Λόγω των παραπάνω και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, ανέφερε ο κ. Ζαούτης, απουσία νέας παραλλαγής και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων.

Τι αλλάζει από 1η Μαΐου

Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass. Το μέτρο ωστόσο, θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από την 1η Ιουνίου παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Εδώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί και θα περιλαμβάνει τα μέτρα αναλυτικά θα επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική σε νοσοκομεία και όλες τις υγειονομικές δομές, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ.

Από την 1η Μαΐου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους. Αυτός, επί της ουσίας θα είναι και ο μόνος περιορισμός που μένει για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων και σε εστίαση και διασκέδαση, με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Και αυτό το μέτρο πάντως, θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.

Πηγή: newsbeast.gr