Από χθες Δευτέρα 11/07 ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις. Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους αγορές έως τα τέλη Αυγούστου, καθώς τόσο θα διαρκέσουν.

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκε στις βιτρίνες για να πραγματοποιήσει τις αγορές του από τις πρώτες κι’ολας μέρες των εκπτώσεων. Οι ελπίδες των εμπόρων είναι ο τζίρος να κινηθεί κοντά στα επίπεδα του 2019, προ covid εποχής δηλαδή ενώ στόχος, όπως έχει προσδιοριστεί είναι να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις 2022

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες καταστημάτων να ελπίζουν σε τόνωση του τζίρου μετά από ένα πολύ δύσκολο χειμώνα.

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Αξίζει να σημειωθεί πως τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 17 Ιουλίου 2022. Τα καταστήματα που θα ανοίξουν θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ για τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

Θερινές εκπτώσεις 2022: Τι να προσέξετε

Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

 • Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.
 • Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
 • Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).
 • Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.
 • καταστήματα εστίασης-λιανεμπόριο-ψυχαγωγία
 • Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
 • Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
 • Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.
 • Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.
 • Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.
 • Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.
 • Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Πηγή: newsbeast.gr