Στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την «μαύρη» επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, όταν τα στρατεύματα του Κεμάλ Ατατούρκ εισέβαλαν στη Σμύρνη.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, με τίτλο «για τις ψυχές που χάθηκαν» η εκδήλωση συνοδεύτηκε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με χορούς, και τον συγκλονιστικό χορό «Φωτιές», ο οποίος αναπαριστά τη μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης.

Δεκάδες πολίτες στάθηκαν στο σημείο της εκδήλωσης ώστε να παρακολουθήσουν την δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς της πόλης χτυπούσαν πένθιμα, λόγω της «μαύρης» επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922, όταν περίπου 900.000 Μικρασιάτες εκδιώχθηκαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρεβρέθηκε στην εκδήλωση στέλνοντας σύντομο χαιρετισμό. «Αν μια πόλη οφείλει να τιμήσει τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και τη φλόγα αναμμένη αυτή είναι η Θεσσαλονίκη. Η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία που υποδέχθηκε όλους αυτούς τους πρόσφυγες και μπόλιασαν τις πόλεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Πηγή: newsbeast.gr