Αναβολή για τις 13 Δεκεμβρίου του 2022 πήρε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου.

Η παραπομπή του καθηγητή Φαρμακολογίας σε δίκη αφορούσε ανάρτηση που είχε κάνει ο ίδιος τον Αύγουστο του 2021 στο Facebook, λίγες μέρες μετά το ισχαιμικό επεισόδιο που είχε υποστεί ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και σημερινός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ανάρτησή του ο Δημήτρης Κούβελας αναφερόταν σε πιθανή παρενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που είχε κάνει ο υφυπουργός οκτώ μήνες νωρίτερα, και στην ανάγκη να υποβληθεί «κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ για δυνητική ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου».

Όπως περιγράφεται στο κλητήριο θέσπισμα, όσα έγραψε ο κ. Κούβελας σχετικά με την αιτιώδη σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου του υφυπουργού με το εμβόλιο «ήταν ψευδή, καθόσον το καρδιακό επεισόδιο που είχε υποστεί ο ανωτέρω ήταν αναμενόμενη εξέλιξη της χρόνιας πάθησης που ο ασθενής ήδη είχε και όχι ανεπιθύμητη παρενέργεια του εμβολιασμού του με εμβόλιο κατά της COVID19 στο οποίο είχε προβεί προ οκταμήνου».

«Οι ανωτέρω δε ψευδείς ειδήσεις, λόγω της ιδιότητας του κατηγορουμένου ως καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, προκάλεσαν φόβο για τον εμβολιασμό κατά της COVID19 σε αόριστο αριθμό ανθρώπων που έλαβαν γνώση της δημοσίευσής του, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω του φόβου που δημιουργήθηκε για την αιτιώδη σύνδεση εμβολίου – ισχαιμικού επεισοδίου, να ματαιώσουν τον εμβολιασμό τους», επισημαίνεται στο ίδιο κλητήριο θέσπισμα.

Γιατί αναβλήθηκε η δίκη

Το Δικαστήριο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα δίκη επειδή απουσίαζαν μάρτυρες του κατηγορητηρίου και συγκεκριμένα ο θεράπων γιατρός του κ. Νίκου Χαρδαλιά και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Η εκδίκαση προς στιγμήν ξεκίνησε κανονικά, με παρόντα τον κατηγορούμενο, ενώ στο βήμα ανέβηκε ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

Μετά την εξέτασή του όμως και με δεδομένη την απουσία των δύο άλλων μαρτύρων, το Δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης, με σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, κρίνοντας ότι προκειμένου να διαμορφώσει η έδρα πλήρη δικανική άποψη θα πρέπει να εξεταστούν και οι απόντες μάρτυρες.

Προηγουμένως, ο κοσμήτορας του ΑΠΘ καταθέτοντας ως μάρτυρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν μία προσωπικότητα με αυτήν την ειδικότητα κάνει μία δημόσια δήλωση που είναι αμφίσημη δημιουργεί ερωτηματικά σε αδαείς που τον θαυμάζουν και τον εμπιστεύονται».

Στο μεταξύ, έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν από νωρίς υγειονομικοί που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής αλλά και αντιεμβολιαστές, εκφράζοντας, όπως είπαν, τη συμπαράστασή τους στον κατηγορούμενο καθηγητή.

Πηγή φωτογραφίας: grtimes.gr

Πηγή: newsbeast.gr