Όξυνση στις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν έχει προκαλέσει  η κατάληψη των ελληνικών συμφερόντων τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών το χαρακτήρισε «πειρατεία» με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.

Τα σενάρια δίνουν και παιρνουν πάντως καθώς λέγεται πως η καταδρομική επίθεση στα δύο ελληνικά πλοία είναι αντίποινα του Ιράν εξαιτίας της δέσμευσης του ρωσικού πλοίου Pegas στα ανατολικά της Καρύστου τον περασμένο Απρίλιο.

Θυμίζουμε πως οι ελληνικές αρχές μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις 19 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από ΝΑΤΟ και ΕΕ δέσμευσαν στο λιμάνι της Καρύστου  το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas   , στο οποίο επέβαιναν 19 Ρώσοι ως μέλη του πληρώματος.

Τρεις ημέρες μετά  οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις και το πλοίο αποδεσμέυτηκε.

Το Pegas ήταν ένα από τα πέντε σκάφη που στοχοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου –δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– στο πλαίσιο των κυρώσεις εναντίον της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbank, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον παίζει κρίσιμο ρόλο για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Η «εξήγηση» του Ιράν

Στο σχετικό χθεσινοβραδινό του τηλεγράφημα, το ιρανικό πρακτορείο Nour News αναφέρει ότι «η κατάληψη των δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων αποτελεί πράξη αντιποίνων ως απόρροια της συντονισμένης κλοπής ιρανικού πετρελαίου εκ μέρους της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ποιο γεγονός αιτιολογεί τα ιρανικά αντίποινα κατά της Ελλάδας.

Ωστόσο, το ιρανικό υπουργείο εξωτερικών, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφαση της χθεσινής κατάληψης των δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων, επικαλείται επίσημη διαμαρτυρία του Ιρανικού Οργανισμού Ναυσιπλοΐας και Λιμένων προς την Ελληνική κυβέρνηση που εκδόθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022. Η ιρανική διαμαρτυρία αναφέρεται σε περιστατικό που φέρεται να είχε λάβει χώρα την ίδια ημέρα (25/5/2022) όταν οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τάνκερ υπό ιρανική σημαία που έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Η διαμαρτυρία του Ιρανικού Οργανισμού Ναυσιπλοΐας και Λιμένων χαρακτήρισε την απόφαση των ελληνικών αρχών ως «πράξη πειρατείας και παραβίαση των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας», καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και να άρει άμεσα την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου.

Ιράν: «Δεν κρατείται» το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών δεξαμενόπλοιων

Ο κρατικός ναυτιλιακός οργανισμός του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης την Παρασκευή δεν έχει συλληφθεί, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στα πλοία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

“Το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες, ενώ βρίσκονται στα πλοία τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, αναφέρει ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν, σύμφωνα με δήλωση που μετέδωσε το Tasnim.

Οι αρχές σταμάτησαν τα δύο πλοία λόγω αδιευκρίνιστων “θαλάσσιων παραβιάσεων”, πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Πηγή: newsbeast.gr