Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (14/3) και την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του έτους την Τρίτη (15/3) , η κυβέρνηση θα «κλειδώσει» το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών που πλήττονται από το ραγδαία διογκούμενο κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, είδη διατροφής, βασικά εμπορεύματα και πρώτες ύλες.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδα και θα εξειδικευτούν αμέσως μετά από τους αρμόδιους υπουργούς. Το νέο εμπλουτισμένο πακέτο στήριξης προβλέπει έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις σε νοικοκυριά με ταυτόχρονη συνέχιση και αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους και για τις επιχειρήσεις, «κούρεμα» φόρων αλλά  και  νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει:

1. «Επιταγή ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η οικονομική ενίσχυση-αντίδοτο στην ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης θα δοθεί σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κατά μέσον όρο θα κυμαίνεται στα 200-250 ευρώ ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Στη πρώτη γραμμή οι χαμηλοσυνταξιούχοι, νοικοκυριά που εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

2. Επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι επιδοτήσεις θα  αφορούν τις καταναλώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τους μήνες του Μαρτίου και του Απριλίου. Όπως αναφέρουν πηγές το πακέτο του Μαρτίου έχει κλειδώσει στα 350 εκατ. ευρώ με τα ποσά των ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Φεβρουαρίου, καθώς η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος του προηγούμενου μήνα είχε κλειδώσει στα 211,71 ευρώ/MWh.  Ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο (235 ευρώ/MWh). Σχεδόν στα ίδια επίπεδα παραμένουν κι εκείνες των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για τις επιδοτήσεις του Απριλίου αυτές θα είναι σημαντικά υψηλότερες λένε οι πληροφορίες τόσο για τους οικιακους καταναλωτές όσο και του φυσικού αερίου. Θα ξεπερνούν σίγουρα τα 350 εκατ. ευρώ και κάποιες πρώτες πληροφορίες θέλουν η μέση ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 kWh το μήνα να διαμορφώνεται στα 52 με 53 ευρώ από 39 ευρώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

3. Παρέμβαση για τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη. Ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων και στο συγκεκριμένο μέτωπο. Δεν αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αλλά άφησε το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί και μια τέτοια παρέμβαση στο πακέτο.

4. Νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για δανειολήπτες. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει κρατική επιδότηση τόσο το κεφάλαιο όσο και των τόκων για δάνεια φυσικών προσώπων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για ορισμένο χρονικό διάστημα και με κυμαινόμενα ανάλογα με τη κατάσταση του δανείου ποσοστά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία ρύθμιση για την παράταση κατά τρεις μήνες του προγράμματος η συνεισφορά του Δημοσίου για όσους έχουν ενήμερα δάνεια ορίστηκε στο 40% της μηνιαίας δόσης, για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 35% της μηνιαίας δόσης και για ρυθμισμένα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών η επιδότηση ανήλθε στο 20% της μηνιαίας δόσης.

5. Αλλαγές στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Η κλιμάκωση της έντασης και της διάρκειας της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία φέρνουν όλο και πιο κοντά το υπουργείο Οικονομικών σε αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε πάνω από 70 από 60 που είναι σήμερα για την επιστροφή στο κράτος των ποσών από τους όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής για περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το «ημερολόγιο πληρωμών να τρέχει» από τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα εξετάζεται παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού με το μπόνους του 15% που λήγει κανονικά στις 30 Μαρτίου. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση έχει αποκλειστεί νέο «κούρεμα» των ποσών.  Σημειώνεται ότι από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί ενισχύσεις συνολικού ύψους 8,3 δις. ευρώ και μετά τα «κουρέματα» το ποσό των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών έχει μειωθεί στα 3 δις. ευρώ.

6. Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση (σ.σ σερβιριζόμενος καφές) και μεταφορές (σ.σ και εισιτήρια λεωφορείων, τρένων κλπ) ώστε να μην αυξηθεί το κόστος μετακίνησης. Το μέτρο θα ισχύσει και για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και θα προκαλέσει δημοσιονομικό κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr