Ο στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι ηγείται της ουκρανικής αντεπίθεσης στα ρωσικά κατεχόμενα και έγινε εξώφυλλο από το περιοδικό Time, ώστε να τιμήσει την συνεισφορά που έχει προσφέρει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε στο time.com, αναφέρεται ότι ο Ζαλούζνι γεννήθηκε στη φρουρά των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων, στη βόρεια Ουκρανία, το 1973. Λέει ότι ονειρευόταν μια καριέρα κωμικού ως παιδί, αλλά ακολούθησε τα βήματα της οικογένειάς του στη στρατιωτική ακαδημία στην Οδησσό, τη δεκαετία του 1990.

Ο Ζαλούζνι προχώρησε στις στρατιωτικές τάξεις μαζί με μια νέα γενιά αξιωματικών που μεγάλωσαν στη Σοβιετική Ένωση, αλλά ήθελαν να εγκαταλείψουν τα στρατιωτικά της δόγματα.

Ο ίδιος ο Ζαλούζνι εφάρμοσε αλλαγές στην καριέρα του στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αντικατόπτριζαν περισσότερο τις ενέργειες των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, παρά την άκαμπτη ηγεσία του Σοβιετικού Στρατού.

Από αρχηγός διμοιρίας έγινε επικεφαλής των δυνάμεων της χώρας στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Σε αυτόν τον ρόλο, ο Ζαλούζνι ανέδειξε κατώτερους αξιωματικούς και ενθάρρυνε την πιο ευέλικτη λήψη αποφάσεων, κάτι το οποίο τους έδωσε περισσότερη ισχύ στο πεδίο της μάχης.

Ο Ζαλούζνι λέει, επίσης, ότι σεβόταν τους θεσμούς των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και τους συναδέλφους του που υπηρετούσαν σε αυτές. Στο γραφείο του διατηρεί έργα του διοικητή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

«Μεγάλωσα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι όλη η επιστήμη του πολέμου βρίσκεται στη Ρωσία», λέει ο Ζαλούζνι. «Έμαθα από τον Γκεράσιμοφ. Έχω διαβάσει όλα όσα έχει γράψει ποτέ. Είναι πολύ έξυπνος και οι προσδοκίες μου από αυτόν ήταν τεράστιες», λέει.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας το 2019, προσέφερε στον Ζαλούζνι τον βαθμό του στρατηγού και τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων το 2021. Ο Ζαλούζνι λέει ότι έπινε μπύρα στο πάρτι γενεθλίων της συζύγου του όταν ήρθε η κλήση από τον πρόεδρο.

Πηγή: newsbeast.gr