Παράθυρο για «επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» αφήνει το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των κυριακάτικων Times.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο κάνει λόγο για ενός είδους «σύμπραξη» με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου, καλεί «τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια “σύμπραξη του Παρθενώνα”» καθώς, όπως τονίζει, «πιστεύει έντονα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, η οποία θα βρει νέους τρόπους συνεργασίας».

Η συντάκτρια της εφημερίδας, Σάρα Μπάξτερ, προσθέτει μετά από αυτή τη δήλωση το χαρακτηριστικό, «αποκωδικοποιήστε αυτή τη διπλωματική γλώσσα καθώς υπάρχει ένα νέο μήνυμα: ας κάνουμε μια συμφωνία».

Ωστόσο, η «σύμπραξη» δεν φαίνεται να ξεφεύγει από την προηγούμενη βρετανική πρόταση για «δανεισμό» κάτι που η Ελλάδα απορρίπτει.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βρετανικού Μουσείου επαναλαμβάνει, άλλωστε, τη λέξη «δανεισμό»:

«Τα γλυπτά είναι ένα αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου». «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήμασταν ενθουσιασμένοι είτε να δανείσουμε είτε να δανειστούμε. Είναι αυτό που κάνουμε», λέει.

Ο ίδιος απέρριψε τις ιδέες που έχουν διατυπωθεί περί πιστών αντιγράφων, λέγοντας «ο κόσμος επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο για να δει το αυθεντικό, έτσι δεν είναι;».

Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει στις αρχές του καλοκαιριού και ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, κάνοντας λόγο για δυνατότητα συμφωνίας διαμοιρασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής έκανε λόγο για τοποθετήσεις ελιγμού ώστε να σταματήσει ο «θόρυβος» γύρω από το ζήτημα της επιστροφής.

«Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Την ίδια ώρα, πάντως, το αναγνωστικό κοινό της διαδικτυακής έκδοσης των Times «ψηφίζει» επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή δημοσκόπηση καταγράφεται ότι το 78% των αναγνωστών πιστεύουν ότι πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα, έναντι του 22% που είναι κατά. Στη δημοσκόπηση έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 7.000 αναγνώστες.

Πηγή: newsbeast.gr