Τον κίνδυνο να χάσουν κοινωνικά επιδόματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι οποίες ισχύουν από την αρχή του έτους. Το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και θέρμανσης, αλλά και του μειωμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ και των εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ.

Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών είχε σαν αποτέλεσμα η αξία των ακινήτων για πολλά νοικοκυριά να έχει περάσει το όριο που ορίζει ο νόμος για τα επιδόματα με αποτέλεσμα να χάνουν τις ενισχύσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν σχεδιάζει να καταθέσει ρύθμιση προκειμένου να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις αναπροσαρμόζοντας τα κριτήρια για τη λήψη των επιδομάτων, από το πρόσθετο βάρος που επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές, όπως άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατα δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Έτσι, δεν θα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το όριο της αξίας των ακινήτων που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση μιας σειράς ενισχύσεων.

Ποια επιδόματα χάνονται

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά που, λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών, θα υπερβούν τα περιουσιακά όρια χάνουν:

  1. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για τη λήψη του η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 105.000 ευρώ για τον έγγαμο ή όποιον έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία και παραμένει στα 150.000 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
  2. Το Επίδομα Στέγασης. Για τη λήψη του η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.
  3. Το Επίδομα Θέρμανσης. Τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας είναι 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και 300.000 ευρώ για έγγαμο δικαιούχο.
  4. Την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι μέχρι 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  5. Την απαλλαγή από το 100% του ΕΝΦΙΑ. Οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητoς ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  6. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για τον άγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για τη σύζυγο (135.000 ευρώ) και κατά 15.000 για κάθε παιδί και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr