Με την παγκόσμια κοινότητα να είναι σε κατάσταση συναγερμού και να προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την μετάλλαξη Όμικρον, η Ελλάδα θα κάνει μια πρώτη αποτίμηση των μέτρων και τι αντίκτυπο είχαν κυρίως στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στην κυβέρνηση, παρακολουθούν με αγωνία την εξάπλωση της Όμικρον και τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση. Αυτό, που σημειώνουν με έμφαση επίσης οι επιστήμονες είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Τα στοιχεία από την εμβολιαστική κίνηση είναι πάντως πολύ ενθαρρυντικά καθώς τις τελευταίες δυο εβδομάδες 386.692 πολίτες από 12 ετών και άνω έκλεισαν ραντεβού ή έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου. Πλέον, στο σύνολο των 9,5 εκατομμυρίων πολιτών στην χώρα μας άνω των 12 ετών 6.752.859 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση και αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 71%.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι και εξετάζουν σήμερα και αύριο ειδικοί και κυβέρνηση είναι: η επαναφορά της μάσκας παντού για όλους, το πάγωμα του Δακτυλίου έτσι ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, η απαγόρευση πρόσβασης στους εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους ακόμα και με rapid test και η αύξηση των rapid test για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα.

Μόνο τρεις μέρες κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα

Μόνο στις 25 και 26 Δεκεμβρίου αλλά και την Πρωτοχρονιά θα είναι κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα αφού ο κορονοϊός δεν γνωρίζει από αργίες. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες από τον γενικό γραμματέα, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, πάνω από 100.000 πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται καθημερινά μέσα στον Δεκέμβριο.

«Από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν το Σεπτέμβριο, έχουν προστεθεί άλλα 800 και σύντομα θα είμαστε στα 2300 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα επεκταθεί και το ωράριό τους για όλο και περισσότερο εμβολιασμούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πότε θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer τα παιδιά 5-11 ετών

Εμβολιασμός παιδιών

Σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Όπως τονίστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο της Pfizer, η δόση του οποίου γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα θα είναι το ένα τρίτο από αυτήν που χορηγείται στους ενήλικες, θα ξεκινήσει να γίνεται στα παιδιά μετά τις 20 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις μελέτες είναι 90,7% αποτελεσματικό στα παιδιά με ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγή: newsbeast.gr