Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει ο μισός και πλέον πληθυσμός της Αϊτής, με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με υγειονομική κρίση (νέα επιδημία χολέρας) και σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, όπως η δράση των συμμοριών. Σε αυτό το πλαίσιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε χθες Δευτέρα 23/1 τη χορήγηση έκτακτου δανεισμού 105 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να επιτρέψουν στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής να «υποστηρίξει όσους πλήττονται περισσότερο από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, με διανομές τροφής και χορήγηση επιδομάτων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», εξήγησε η Αντουανέτ Σάγεχ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Η Αϊτή «επλήγη σκληρά από τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», ιδίως από «τον πληθωρισμό ρεκόρ», υπογράμμισε η Σάγεχ.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί μέσω του μηχανισμού ταχείας πίστωσης (Rapid Credit Facility, RCF), ο οποίος επιτρέπει δανεισμό με μηδενικό επιτόκιο σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τα 105 εκατ. δολάρια είναι χονδρικά ίσα με το 0,5% του ΑΕΠ της Αϊτής αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επικαλούμενο το Reuters και το AFP.

Η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα διατεθεί από το ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση «επισιτιστικών κρίσεων» που δημιουργήθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου και προβλέπεται να έχει διάρκεια ζωής έναν χρόνο. Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό εργαλείο έχει σκοπό να προσφέρεται ταχεία πρόσβαση σε κεφάλαια που χρειάζονται επειγόντως κράτη αντιμέτωπα με διατροφική ανασφάλεια, ειδικά σε περιπτώσεις απροσδόκητων σοκ, προβλημάτων στις εισαγωγές δημητριακών ή απότομης ανόδου των τιμών.

Πηγή: newsbeast.gr