Σε υπεράσπιση της διαδικασίας έγκρισης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια κορονοϊού προχώρησε σήμερα (04/12) ο Πέτερ Λίζε, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για θέματα υγείας.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός και γιατρός είπε στο Δημόσιο Γερμανικό Ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι «η προσεκτική εξέταση είναι σημαντική και απαιτεί χρόνο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτιμά ότι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και Biontech θα εγκριθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, εάν ο έλεγχος είναι θετικός».

Ο Λίζε χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσε προχθές άδεια έκτακτης ανάγκης προβληματικό. «Πρόκειται για τον εμβολιασμό περίπου 400.000 Βρετανών τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Δεν αξίζει τον κόπο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα δεδομένα, ειδικά για νέους και πολύ ηλικιωμένους», σημείωσε σύμφωνα με το Αθηναίκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά την άποψη του, «αυτό θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη στη στρατηγική εμβολιασμού». Πρότεινε δε «να εμβολιαστούν πρώτα το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και οι νεότεροι ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Ανίθετα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης, Κλάους Ράινχαρντ, ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκριση των εμβολίων του κορονοϊού. «Τα απαραίτητα δεδομένα είναι διαθέσιμα. Ο έλεγχος τους θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορος. Ένα υπόλοιπο αβεβαιότητας παραμένει ούτως ή άλλως επειδή τα (ενδεχόμενα) μακροπρόθεσμα προβλήματα δεν μπορούν να διερευνηθούν», είπε ο Ράινχαρντ επίσης στο δημόσιο γερμανικό Deutschlandfunk.

Πηγή: newsbeast.gr