Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για το ενδεχόμενο να διαταχθούν να επιτεθούν στο Ιράν, δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής τους υποστράτηγος Αβίβ Κοχαβί.

Παραδίδει – είπε – στον εισερχόμενο αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, τον υποστράτηγο των αλεξιπτωτιστών Χερτσί Χαλεβί, «στρατό ικανό να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν».

«Υπάρχει αριθμός σχεδίων· και θα μεγαλώνει μόνο τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο υποστράτηγος Κοχαβί στον ynet, τον ιστότοπο της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ («Τελευταία Νέα»), χθες Παρασκευή (13/1).

Ο Αβίβ Κοχαβί αποστρατεύεται μεθαύριο Δευτέρα, την ημέρα που ολοκληρώνει την τετραετή θητεία του στο αξίωμα. Συνολικά, υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό σχεδόν σαράντα χρόνια.

Σε άλλη συνέντευξή του, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, ο απερχόμενος επικεφαλής του Τσαχάλ (ακρώνυμο των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στα εβραϊκά) επανέλαβε πως «ο στρατός είναι έτοιμος να εκτελέσει την αποστολή του την ημέρα που θα δοθεί η διαταγή».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν το εγχείρημα, ο υποστράτηγος Κοχαβί επέμεινε: «το Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσει αυτή την αποστολή ακόμη και μόνο του».

Η νέα κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ήδη προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Associated Press, μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη της θητείας της, ένα αμφιλεγόμενο μέλος του δεξιού Υπουργικού Συμβουλίου του Νετανιάχου εξόργισε τους Αμερικανούς διπλωμάτες με μια επίσκεψη σε ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ, που ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι προάγγελος άλλων αμφιλεγόμενων κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας επέκτασης της κατασκευής εβραϊκών οικισμών σε γη που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Νετανιάχου υιοθέτησε τιμωρητικά μέτρα κατά των Παλαιστινίων που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αρκετές πρόσφατες κινήσεις του Μπάιντεν για την τόνωση των αμερικανο-παλαιστινιακών σχέσεων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η αποκατάσταση της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή που είχε περικοπεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και η χορήγηση άδειας σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με αναλυτές, η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου συνιστά μια ανεπιθύμητη επιπλοκή για την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν που προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μακριά από τη Μέση Ανατολή και προς αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Πηγή: newsbeast.gr