Το Κολλέγιο Ανατόλια ανήγγειλε πρόσφατα τη δημιουργία του Kassandra Center for Educational Excellence IB Diploma Programme. Πρόκειται για το νέο όραμα του Κολλεγίου Ανατόλια, αφιερωμένο στην αριστεία και την εκπαίδευση, που εκφράζει την επιτομή όλων των διαχρονικών στόχων και αξιών του μη κερδοσκοπικού, εκπαιδευτικού οργανισμού.

Στην πλευρά των Λυκείων του Κολλεγίου Ανατόλια (πρώην Αρρένων) θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο, τριώροφο κτίριο. Η αρχιτεκτονική πρόταση των Deda & Architects αποσκοπεί σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κτίριο και περιλαμβάνει: α. την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτηρίου Ladas, ενός συμβατικού κτιρίου της δεκαετίας του ’60, β. την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού, πέτρινου κτιρίου Compton Hall και γ. την ανέγερση της  Νέας Πτέρυγας, σε λειτουργική σύνδεση με το Compton Hall.Η νέα πτέρυγα, επιφάνειας περίπου 2.350 τ.μ. θα στεγάσει 14 νέες αίθουσες διδασκαλίας, 6 σύγχρονα εργαστήρια, αίθουσες μελέτης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και όλους τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς και το νεοσύστατο Kassandra Center for Educational Excellence/ IB Diploma Programme

Βασική αρχή της αρχιτεκτονικής πρότασης των Deda & Architects είναι αφενός να αποκτήσει το κτίριο στιβαρή και αναγνωρίσιμη παρουσία και αφετέρου η μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος του campus του Κολλεγίου Ανατόλια.

Η αρχιτεκτονική πρόταση για το Kassandra Center for Educational Excellence / IB Diploma Programme προσβλέπει σε ένα ευέλικτο σχολικό κτίριο, που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία, τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση, ενώ παράλληλα θα τιμάει τη μακρά ιστορία και παράδοση του εκπαιδευτικού οργανισμού, αναδεικνύοντας το Compton Hall, ώστε να εντάσσεται αρμονικά στο εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον του campus. Δυο κτιριακές οντότητες που θα συνυπάρχουν με ρυθμική αυτοτέλεια, χωρίς η μία να κυριαρχεί ούτε να υποβιβάζεται από την άλλη. 

«Ακριβώς αυτή η αντίφαση είναι για εμάς ο δρόμος προς τη συμβίωση και τη διαχρονικότητα» ,δήλωσε η  κ.Μαρία Δέδα, Head Architect του αρχιτεκτονικού γραφείου Deda & Architects. 

Σύμφωνα με την ίδια, οι κύριοι στόχοι είναι οι εξής: 

  • Η δημιουργία χώρων υψηλών λειτουργικών και αισθητικών προδιαγραφών.
  • Η εργονομία, οι νέες τεχνολογίες, και η σύγχρονη αισθητική.
  • Η ευελιξία: οι αίθουσες διδασκαλίας που μπορούν εύκολα να μετασχηματιστούν, οι ποικιλία χώρων και θέσεων θα επιτρέπουν διαφορετικές δραστηριότητες και θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την ομαδική εργασία.
  • Η διαφάνεια και η καθαρότητα: άφθονα υαλοστάσια καταρρέουν τα φυσικά όρια και ενθαρρύνουν την αίσθηση των μαθητών ότι ανήκουν στην κοινότητα του Σχολείου.
  • Η φωτεινότητα: το φυσικό φως και τα χρώματα θα ενθαρρύνουν την αισθητηριακή μάθηση.
  • Ο φυσικός αερισμός: προωθεί ένα ευχάριστο μικροκλίμα και ένα υγιές περιβάλλον για εγρήγορση και προσοχή. 
  • Η ευκολία συντήρησης.

Το σχολικό συγκρότημα των νέων κτιρίων θα αυξήσει τη δυναμικότητα του IB DP του Κολλεγίου Ανατόλια σε 240 μαθητές και μαθήτριες από τους τωρινούς 160 και θα ικανοποιεί όλες τις λειτουργικές, τεχνολογικές και αισθητικές προδιαγραφές, παρούσες αλλά και μελλοντικές. 

Τέλος, το κτίριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή απόδοση βιωσιμότητας και βελτιστοποίησης του εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμική άνεση και ποιότητα αέρα), αλλά και να καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των απωλειών, τον  προσανατολισμό των αιθουσών διδασκαλίας στον άξονα βορρά-νότου και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, με στόχο την βέλτιστη ολοκληρωμένη απόδοση του κύκλου ζωής.

Πηγή: newsbeast.gr