Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποκρύψει την πραγματική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή αυξημένου ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων. Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η ΑΑΔΕ, θα προχωρήσει στην οnline σύνδεση των στοιχείων προκειμένου να τους εντοπίσει.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου, ενώ με τη διασύνδεση των δύο συστημάτων θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις προκειμένου:

Να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους.

Να αναζητήσουν φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.

Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Σε όσους εντοπιστούν διαφορές, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9. Επίσης, θα διασταυρωθούν οι τεκμαρτές τους δαπάνες των προηγουμένων δέκα ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα σήμερα να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους τόσο στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ όσο και στην πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών. Οσοι διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων στο Ε9 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να μην επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ αλλά δεν θα γλιτώσουν την πληρωμή του επιπλέον ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει λόγω των διορθώσεων.

Πηγή: newsbeast.gr