Από το ξεκίνημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα – η οποία μετέτρεψε μια μακροχρόνια σύγκρουση που σιγοβράζει σε έναν εκρηκτικό, ολοκληρωτικό πόλεμο – ο ουκρανικός στρατός αψηφά τις προβλέψεις για ταχεία κατάρρευση, κρατώντας πόλεις-κλειδιά ενάντια στη ρωσική προέλαση και επιβάλλοντας τεράστιες απώλειες σε ρωσικά στρατεύματα και υλικό.

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τρεις Ρώσους στρατηγούς, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός που φέρεται να εξοντώθηκε από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Τουλάχιστον μέρος της σκληρής αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων έχει τις ρίζες της σε ένα κρυφό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της CIA που τρέχει από τα ανατολικά μέτωπα της Ουκρανίας, όπως λένε στο Yahoo News πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι ζήτησαν την ανωνυμία τους ώστε να μιλήσουν ελεύθερα για ευαίσθητα θέματα πληροφοριών.

Το πρόγραμμα λειτουργούσε υπό τις προηγούμενες υπάρχουσες αρχές της CIA KAI δεν απαιτούσε νέο νομικό προσδιορισμό για την υπηρεσία, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο εθνικής ασφάλειας.

Ως μέρος του προγράμματος εκπαίδευσης με έδρα την Ουκρανία, οι παραστρατιωτικοί της CIA δίδαξαν στους Ουκρανούς ομολόγους τους τεχνικές ελεύθερου σκοπευτή.

πώς να χειρίζεστε τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin που παρέχονται από τις ΗΠΑ και άλλο εξοπλισμό·

πώς να αποφύγετε τον ψηφιακό εντοπισμό που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι για να εντοπίσουν την τοποθεσία των ουκρανικών στρατευμάτων, τα οποία τα είχαν αφήσει ευάλωτα σε επιθέσεις από το πυροβολικό.

πώς να χρησιμοποιείτε κρυφά εργαλεία επικοινωνίας. και

-πώς να παραμείνουν απαρατήρητοι στην εμπόλεμη ζώνη ενώ παράλληλα αποσύρουν τις ρωσικές και αντάρτικες δυνάμεις από τις θέσεις τους, μεταξύ άλλων δεξιοτήτων.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2014, ο στρατός των ΗΠΑ βοήθησε επίσης στη διεξαγωγή ενός μακροχρόνιου, δημοσίως αναγνωρισμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τα ουκρανικά στρατεύματα στη δυτική περιοχή της χώρας, μακριά από τις πρώτες γραμμές. Αυτό το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης οδηγίες για τη χρήση αντιαρματικών πυραύλων Javelin και εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών.

Πηγή: newsbeast.gr