Με πρωτοποριακά φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα, το ολοκαίνουργιο αρχηγείο της Google φέρνει νέα πρότυπα στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σχεδιάζονται τα γραφεία, αναδεικνύοντας, κατά κάποιον τρόπο, το μέλλον στο design των εργασιακών χώρων.

Με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, η «πανεπιστημιούπολη» Bay View της Google, φέρει την υπογραφή της διεθνούς εταιρείας BIG του Δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels και του λονδρέζικου Heatherwick Studio, με επικεφαλής τον Thomas Heatherwick, ενώ ανοίγει νέους δρόμους για τη βιωσιμότητα, αψηφώντας την τυπική αισθητική των γραφείων. Το πρωτοπόρο αυτό συγκρότημα, μάλιστα, αποτελεί το πρώτο γραφείο της Google που κατασκευάζεται από το μηδέν.

Google: Μια νέα εποχή ανατέλλει για την αισθητική των γραφείων

Γίνεται πολύς λόγος στη Silicon Valley και σε ολόκληρο τον κόσμο για το μέλλον των χώρων εργασίας στον απόηχο της COVID-19 και της νέας πραγματικότητας που εκατομμύρια πολίτες του κόσμου καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν.

Και ενώ το να καλοπιάνεις τους υπαλλήλους που δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στο γραφείο είναι ένα πράγμα, ένα τεράστιο νέο έργο από την Bjarke Ingels Group (BIG), τα Heatherwick Studios και την Google προσφέρει μια ματιά στο πώς θα μπορούσε να μοιάζει το μέλλον της εργασίας χωρίς άνθρακα.

Η Google, λοιπόν, παρουσίασε τα τρία κτίρια που αποτελούν τη νέα πανεπιστημιούπολη Bay View, που εκτείνεται σε έναν χώρο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA στη Silicon Valley, στην Καλιφόρνια.

Σχεδιασμένο με γνώμονα τις ιδέες της καινοτομίας, της φύσης και της κοινότητας, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας μοναδικά ανοιχτός χώρος ικανός να προωθήσει τη φιλοδοξία της Google να λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ενέργεια χωρίς άνθρακα για 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα μέχρι το 2030.

Η εντυπωσιακή οροφή με πάνελ που θυμίζει τερματικό σταθμό αεροδρομίου

Το πρώτο κλειδί για την ενεργειακή απόδοση του Bay View είναι μια οροφή με στέγαστρο που θυμίζει περισσότερο έναν σύγχρονο τερματικό σταθμό αεροδρομίου παρά έναν παραδοσιακό χώρο γραφείων. Αποτελούμενη από ένα ιδιόκτητο σχέδιο «dragonscale», η οροφή αποτελείται από ένα σύστημα κυρτών προς τα μέσα πάνελ, τα οποία είναι εφοδιασμένα με συνολικά 50.000 ηλιακούς συλλέκτες που μπορούν αθροιστικά να παράγουν σχεδόν επτά μεγαβάτ ενέργειας.

Όμως, εκτός από την παραγωγή δικής της ενέργειας, η οροφή ελαχιστοποιεί, επίσης, το θερμικό κέρδος θερμότητας και μειώνει τα συνολικά ενεργειακά φορτία.

Ανοιχτοί χώροι εργασίας έκτασης 20 στρεμμάτων

Μακριά από τους, μέχρι πρότινος, «κοινούς» ουρανοξύστες που οι περισσότεροι κολοσσοί χρησιμοποιούν παγκοσμίως για να στεγάσουν τα γραφεία τους, ο χώρος εργασίας του Bay View αποτελείται από δύο μόνο ορόφους που απαρτίζονται συνολικά από 20 στρέμματα ανοιχτού χώρου.

Το ανώτερο επίπεδο είναι μια τεράστια σειρά από ατομικά γραφεία και «ομαδικούς χώρους» (σκεφτείτε κλειστές αίθουσες συσκέψεων), με κάθε τετραγωνικό μέτρο να απολαμβάνει εξωτερική θέα και φυσικό φως της ημέρας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την τρομερή αντανάκλαση της οθόνης χάρη στα καλά τοποθετημένα παράθυρα μεταξύ των στεγάστρων της οροφής. Αυτός ο χώρος εργασίας συνδέεται μέσω εσωτερικών «αυλών» με το κατώτερο επίπεδο, το οποίο διαθέτει κουζίνες, καφετέριες και ανοιχτούς χώρους με αρκετό χώρο για τις συναντήσεις όλων των εργαζομένων κατά το διάλειμμά τους.

«Ο σχεδιασμός του δεύτερου ορόφου έχει διαφοροποίηση στις επιφάνειες για να δώσει στις ομάδες μια καθορισμένη περιοχή “γειτονιάς” που είναι εξαιρετικά ευέλικτη ώστε να αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες τους», δήλωσαν οι ιθύνοντες της Google, σύμφωνα με το dezeen.com. «Η προσέγγισή μας έχει επικεντρωθεί στα συναισθήματα των ατόμων και στη φαντασία των ομάδων και στο πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα εργασίας» πρόσθεσε ο ιδρυτής του Heatherwick Studio, Thomas Heatherwick.

Για όσους εργάστηκαν στενά για το έργο, η μείωση του ύψους του Bay View συμβαδίζει με έναν σχεδιασμό που αξιοποιεί την ενέργεια που παρέχει η γη. «Το Google Bay View προσφέρει μια εργασιακή εμπειρία που αποτελεί τον αντίποδα ενός αστικού πολυώροφου κτιρίου», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Leon Rost, ένας από τους υπεύθυνους συνεργάτες της BIG για το Bay View. «Ενώ η επιτόπια ουδετερότητα σε άνθρακα και νερό αποτελεί πρόκληση για τους ουρανοξύστες, αυτή η τυπολογία του κτιρίου μας έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ήλιου, της γης και του νερού».

Η αειφορία από τα βασικά «θεμέλια» του σχεδιασμού των νέων γραφείων της Google

Αν και η υπερκατασκευή του στεγάστρου είναι το πιο ορατό στοιχείο του πράσινου σχεδιασμού του έργου, η αειφορία που ελαχιστοποιεί την ενέργεια είναι ενσωματωμένη στα θεμέλια του Bay View. Αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο πλέον γεωθερμικό σύστημα πασσάλων της Βόρειας Αμερικής, το οποίο θα θερμαίνει και θα ψύχει τον χώρο εργασίας.

Αυτό διευκολύνει την προβλεπόμενη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%, ενώ παράλληλα εξοικονομεί, περίπου, 15 εκατομμύρια λίτρα νερού που διαφορετικά θα χρησιμοποιούνταν για σκοπούς ψύξης κάθε χρόνο. Και μιλώντας για εξοικονόμηση νερού, η Bay View χρησιμοποιεί επιτόπου ανακυκλωμένο νερό για όλες τις μη πόσιμες ανάγκες της, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναπλήρωσης του 120% του νερού που καταναλώνει η εγκατάσταση μέχρι το 2030.

Δεδομένου ότι το Bay View έχει σχεδιαστεί για να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε κλίμακα, τα βραβεία βιωσιμότητας αναμένεται να ακολουθήσουν. Σύμφωνα με την Google, η πανεπιστημιούπολη αναμένεται να επιτύχει πιστοποίηση LEED-NC v4 Platinum, ενώ παράλληλα θα γίνει η μεγαλύτερη εγκατάσταση που θα επιτύχει την πιστοποίηση International Living Future Institute LBC Water Petal Certification -μια πιστοποίηση που αναγνωρίζει την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων και των ομβρίων υδάτων.

Τα κτίρια της Google περιβάλλονται από 17,3 στρέμματα φυσικών τοπίων, συμπεριλαμβανομένων υγροτόπων, δασών και ελών, τα οποία αποτελούν μέρος μιας πρωτοβουλίας της Google για την αποκατάσταση φυσικών ενδιαιτημάτων στην ευρύτερη περιοχή Bay Area της Καλιφόρνιας.

Όπως σημειώνει, επίσης, η BIG, οι ανακαλύψεις του έργου «ξεκλειδώνουν επίσης εξελίξεις για ολόκληρο τον κλάδο», καθιστώντας τις καινοτομίες του πιο επεκτάσιμες για το μέλλον.

Σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να επανεξετάσουν τόσο τη μορφή όσο και τη λειτουργία των γραφείων, έργα όπως αυτό μπορεί να δώσουν στους εργοδότες κάτι για να κοιτάξουν ψηλά -ακόμη και αν υπάρχουν μόνο δύο όροφοι χώρου εργασίας.

Πηγή: newsbeast.gr