Την ανησυχία του για την εξάπλωση της χολέρας στη βόρεια Συρία εκφράζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορώντας την Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η χώρα του Ερντογάν φέρει ευθύνες καθώς «μείωσε τη ροή νερού από τον Ευφράτη», και το συριακό καθεστώς από την πλευρά του παρεμπόδισε την παροχή βοήθειας σε περιοχές που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο.

Για πρώτη φορά μετά από το 2009, η χολέρα επανεμφανίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Συρία, όπου περίπου τα δύο τρίτα των εργοστασίων επεξεργασίας υδάτων, τα μισά αντλιοστάσια και το ένα τρίτο των υδραγωγίων έχουν υποστεί ζημιές από έντεκα χρόνια πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Αυτή η καταστροφική επιδημία χολέρας δεν θα είναι η τελευταία υδατογενής ασθένεια που θα επηρεάσει τους Σύρους, εκτός αν αντιμετωπιστούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης της χώρας, ιδίως στό βορειοανατολικό τμήμα της χώρας» επεσήμανε ο Άνταμ Κούγκλε, αναπληρωτής διευθυντής της HRW, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Τουρκία μπορεί και οφείλει να σταματήσει αμέσως να επιδεινώνει την κρίση του νερού στη Συρία» σημείωσε.

«Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν εξασφαλίσει επαρκή ροή νερού στο συριακό τμήμα του Ευφράτη»

Η ΜΚΟ μεταξύ άλλων διευκρινίζει πως «οι τουρκικές αρχές δεν έχουν εξασφαλίσει επαρκή ροή νερού στο συριακό τμήμα του Ευφράτη και συνεχή προμήθεια νερού από το αντλιοστάσιο του Αλλούκ», το οποίο κατέχει η Τουρκία στη βόρεια Συρία.

«Η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι μοιράζονται δίκαια οι υδάτινοι πόροι του Ευφράτη με τη Συρία και το Ιράκ και ότι ο σταθμός Αλλούκ θα ξαναρχίσει αμέσως την παροχή νερού σε κοινότητες που έχουν ανάγκη» σημειώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Έχουν πεθάνει 81 άτομα και υπάρχουν 24.000 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει 81 θανάτους και περισσότερα από 24.000 ύποπτα κρούσματα από το ξέσπασμα της επιδημίας στη Συρία, καταγράφοντας θύματα σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς, από τους αντάρτες και εκείνες που βρίσκονται υπό κουρδική διοίκηση.

Η ασθένεια ευνοείται από την απουσία αποχετευτικών συστημάτων ή πόσιμου νερού. Οι Κούρδοι της Συρίας κατηγορούν τη γειτονική Τουρκία, την οποία διασχίζει ο Ευφράτης, ότι κατακρατεί περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται στα φράγματά της, μειώνοντας τη ροή του ποταμού στη συριακή πλευρά, κάτι που η Άγκυρα αρνείται.

Στη Συρία, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τον Ευφράτη για πόσιμο νερό σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το HRW κατηγόρησε επίσης το συριακό καθεστώς ότι παρεμπόδισε την άφιξη βοήθειας που προορίζεται για την καταπολέμηση της χολέρας σε περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική διοίκηση.

Η ΜΚΟ κάλεσε «όλες τις πλευρές της σύγκρουσης» να παραχωρήσουν «ανεμπόδιστη πρόσβαση στα μέλη ανθρωπιστικών οργανισμών» σε όλες τις περιοχές της Συρίας.

Πηγή: newsbeast.gr