«Το μήνυμα που εκπέμπουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο. Ουδείς απολαμβάνει κάποιας ιδιότυπης ασυλίας κάτω από την αστυνομική στολή». Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, καταθέτοντας παράλληλα το πόρισμα της Επιτροπής Αλεβιζάτου η οποία ελέγχει κατά πόσο η Ελληνική Αστυνομία συμμορφώνεται στις γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ως προς τα πειθαρχικά παραπτώματα αστυνομικών.

Αφορμή ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Κώστα Μάρκου από τον ΣΥΡΙΖΑ και Κρίτωνα Αρσένη από το ΜεΡΑ25 για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, οι οποίοι κατηγόρησαν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι επί έξι μήνες, αρνείται σκόπιμα να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση Αλεβιζάτου.

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν αυτό που προηγήθηκε σε πολλά θέματα της Επιτροπής Αλεβιζάτου και ήταν το ίδιο που την δημιούργησε, αποδεικνύοντας στην πράξη τη βούλησή του για λογοδοσία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «στο πόρισμα περιλαμβάνονται σειρά επισημάνσεων και προτάσεων, στο πλαίσιο της διαρκούς επιδίωξης της ηγεσίας του υπουργείου, για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου έκανε λόγο για σειρά παραβατικών συμπεριφορών αστυνομικών της ΕΛΑΣ, για τις οποίες υπάρχει ατιμωρησία, ενώ καταλόγισε σκόπιμη απροθυμία του υπουργείου να δώσει στο φως της δημοσιότητας την έκθεση Αλεβιζάτου.

Ταυτόχρονα, σε γραπτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος «για πόρισμα κόλαφο».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή Αλεβιζάτου διαπιστώνει μεταξύ άλλων:

  • Απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη.
  • Μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες και παράλειψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν σχετικών υποθέσεων.
  • Αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από εμπλεκόμενους αστυνομικούς και απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές καταθέσεις των αστυνομικών έναντι εκείνων των πολιτών.
  • Πλημμελή αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

«Στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή σημειώνει πως παρά το ότι η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εν τούτοις ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκομένων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης υπογράμμισε ότι στο πόρισμα Αλεβιζάτου διαπιστώνεται μεταξύ άλλων, απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη καθώς και μεροληψία υπέρ εμπλεκόμενων αστυνομικών, αλλά και ατιμωρησία τους.

Πηγή: newsbeast.gr