Το Ριάντ διαψεύδει τις προερχόμενες από το Ισραήλ πληροφορίες για συνάντηση ανάμεσα στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την διάρκεια μυστικής επίσκεψης στο βασίλειο μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Είδα τις πληροφορίες του Τύπου σε σχέση με υποτιθέμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρίγκιπα διάδοχο και ισραηλινούς αξιωματούχους κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Μάικ Πομπέο. Καμία συνάντηση τέτοιου είδους δεν πραγματοποιήθηκε. Οι μόνοι αξιωματούχοι παρόντες ήταν Αμερικανοί και Σαουδάραβες», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαράν.

Η πρώτη δημοσιοποιημένη επίσκεψη ισραηλινού ηγέτη για να συναντηθεί μυστικά το προηγούμενο σαββατοκύριακο τον πρίγκιπα διάδοχο, αποκαλύφθηκε από τον ισραηλινό Τύπο και επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από ισραηλινή κυβερνητική πηγή.

Ο Γιόσι Κοέν, ο αρχηγός της Μοσάντ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εξωτερικής ασφαλείας, συμμετείχε επίσης στο ταξίδι στην NEOM, μία φουτουριστική πόλη στην Ερυθρά Θάλασσα στην βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στο Ισραήλ και ορισμένες χώρες του Κόλπου, κυρίως με τις χώρες που συμμερίζονται την εχθρική στάση του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, στενοί σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας, εξομάλυναν τον Σεπτέμβριο στις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Το Ριάντ, που διατηρεί πολύ διακριτικές σχέσεις με το Ισραήλ, κυρίως μέσω του κοινού συμμάχου τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρεί επισήμως την παραδοσιακή αραβική θέση που θέλει την επίλυση της αραβο-ισραηλινής διένεξης sine qua non όρο για την εξομάλυνση των επίσημων σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε σήμερα κατά την διάρκεια δημόσιας εμφάνισής του να σχολιάσει τις πληροφορίες για την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία.

Πηγή: newsbeast.gr