Το Βέλγιο, που έχει 150.000 βουδιστές, αναμένεται να αναγνωρίσει επισήμως τον βουδισμό, εγκρίνοντας σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο. Η αναγνώριση έρχεται μετά το αίτημα της Βελγικής Βουδιστικής Ένωση τον Μάρτιο του 2006. Η μοναδική άλλη χώρα της Ε.Ε. όπου αναγνωρίζεται ο βουδισμός είναι η Αυστρία.

Στο Βέλγιο αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται επισήμως έξι θρησκευτικές λατρείες: η ρωμαιοκαθολική, η ορθόδοξη, η ισραηλινή, η αγγλικανική, η προτεσταντική ευαγγελική και η ισλαμική, η οποία αναγνωρίστηκε το 1974. Ο βουδισμός θα αναγνωριστεί ως «μια φιλοσοφική οργάνωση που δεν ανήκει σε συγκεκριμένο δόγμα» όπως και οι σεκιουλαριστικές οργανώσεις που έχουν αναγνωριστεί από το 2002.

Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο ο νόμος θα λάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους έως και 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία τοπικών θεσμών-από την αποστολή βουδιστών αντιπροσώπων σε λιμάνια και αεροδρόμια, στις φυλακές στον στρατό και στα νοσοκομεία έως την ένταξη μαθημάτων βουδισμού στο επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαζί με τη διδασκαλία άλλων θρησκευτικών λατρειών.

Όλες οι βελγικές επαρχίες καθώς και η Περιοχή των Βρυξελλών θα πρέπει η καθεμία να χρηματοδοτεί ένα τοπικό βουδιστικό κέντρο.

Πηγή: newsbeast.gr