Ένα άκρως μυστηριακό και απόκοσμο τοπίο συναντάται στην Κρήτη, στη μεγαλύτερη σε έκταση οροσειρά του νησιού. Ο λόγος για τα επιβλητικά Λευκά Όρη, που, ακόμη και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, και πιο συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούνιο, είναι «λευκοφορεμένα» από στρώμα χιονιού.

Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι οι Πάχνες, με το υψόμετρό τους να αγγίζουν τα 2.453 μέτρα. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της οροσειράς, που δεν συναντάται τόσο σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, όσο και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, η Ορεινή Έρημος, στην καρδιά της οροσειράς.

Πρόκειται για ένα σεληνιακό υψίπεδο με πάνω από 50 γυμνές ορεινές κορυφές σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.000 μέτρων που δίνουν την εντύπωση κωνοειδών σχηματισμών, ενώ στις βάσεις τους δημιουργούνται δολίνες, με την μορφή ανεστραμμένου κώνου, που κάνουν το τοπίο ακόμη πιο απόκοσμο.

Τα βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα της χώρας συναντώνται στα Λευκά Όρη, όπως ο Γουργούθακας και το Λιοντάρι, ενώ εδώ βρίσκονται και κάποια από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια. Διασημότερο όλων το φαράγγι της Σαμαριάς στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων, ενώ, επίσης, γνωστό και εκείνο της Αράδαινας στο νότιο τμήμα των Χανίων.

Στα Λευκά Όρη φιλοξενούνται, επίσης, κάποια σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που δεν απαντώνται σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή ακόμη και της Κρήτης, με τις περιοχές προς το νότο να είναι γεμάτες με δάση από κυπαρίσσια, πεύκα και πουρνάρια, ενώ εκείνες με περισσότερη υγρασία να σκεπάζονται από πλατάνια και καστανιές.

Η ορειβασία στα Λευκά Όρη αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες, ωστόσο, όποιος την προτιμήσει θα πρέπει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση και προσανατολισμό. Σε αρκετά σημεία της οροσειράς υπάρχουν καταφύγια για ξεκούραση.

Πηγή: newsbeast.gr