Κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στο αυστραλιανό πολεμικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Τόνγκα θέτουν σε κίνδυνο την αποστολή.

Σύμφωνα με το AFP, η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα στις 15 Ιανουαρίου προκάλεσε τσουνάμι και κάλυψε τη νησιωτική αυτή χώρα με τοξική στάχτη, εξαφάνισε -κυριολεκτικά- από τον χάρτη ένα ακατοίκητο νησί και «απελευθέρωσε» δυνάμεις ισχυρότερες από πυρηνική βόμβα.

Η Αυστραλία ηγείται των διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών και έσπευσε να προσφέρει πόσιμο νερό και ανθρωπιστικές προμήθειες στη χώρα αυτή των 100.000 κατοίκων, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ωστόσο αξιωματούχοι της Καμπέρα ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν 23 κρούσματα μεταξύ του πληρώματος του πολεμικού πλοίου HMAS Adelaide, το οποίο κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα Νουκουαλόφα μεταφέροντας την βοήθεια.

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα

«Θέλουμε να παραδώσουμε την βοήθεια το συντομότερο δυνατόν»

Η Τόνγκα είναι μια από τις λιγοστές περιοχές στον κόσμο που παραμένει Covid-free και όπως είπε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς της αυτό.

Όπως ανακοίνωσε ο Ντάτον, το πλοίο θα παραμείνει στη θάλασσα όσο διεξάγονται συνομιλίες με τις αρχές της Τόνγκα για να αποφασιστεί αν το πλήρωμά του θα επιχειρήσει μια «ανέπαφη» παράδοση των πολύ απαραίτητων προμηθειών.

«Δεν πρόκειται να εκθέσουμε τον πληθυσμό της Τόνγκα σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να παραδώσουμε την βοήθεια το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο ίδιος στο Sky News Australia.

Η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Κίνα έχουν όλες συμβάλει στις ανθρωπιστικές προσπάθειες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου και το τσουνάμι, τα οποία η κυβέρνηση της Τόνγκα χαρακτήρισαν μια «καταστροφή χωρίς προηγούμενο».

Πηγή: newsbeast.gr