Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σήμερα σε 25 συλλήψεις σχετικά με την έκρηξη της 14ης Οκτωβρίου σε ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, που στοίχισε τη ζωή σε 41 εργάτες. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διευθυντής του ορυχείου, ο Τζιχάτ Οζντεμίρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεσμευτεί κατά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας ότι «κανείς δεν θα γλιτώσει» εφόσον προκύψουν ευθύνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Συγγενείς των θυμάτων είχαν αναφέρει πως περίπου 10 ημέρες πριν από την φονική έκρηξη, ανθρακωρύχοι είχαν επισημάνει την έντονη οσμή αερίου στις στοές.

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την τραγωδία.

Το πολύνεκρο δυστύχημα στην Αμάσρα ξύπνησε μνήμες της τραγωδίας του 2014 σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου 301 εργάτες είχαν βρει τον θάνατο έπειτα από έκρηξη και πυρκαγιά που προκάλεσαν την κατάρρευση στοάς. Η τουρκική δικαιοσύνη είχε επιβάλει αργότερα ποινές κάθειρξης έως και 22,5 ετών σε τρεις υπευθύνους του ορυχείου.

Πηγή: newsbeast.gr