Πέντε τουρκικά συνδικάτα που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 250.000 εργαζομένους στο σύστημα υγείας, γιατρούς και άλλο υγειονομικό προσωπικό πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία την Τετάρτη, διαμαρτυρόμενα για τους χαμηλούς μισθούς και τις αντίξοες συνθήκες εργασίας εν μέσω κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

Εκατοντάδες υγειονομικοί, περιλαμβανομένων γιατρών, νοσηλευτών, ιατρικού προσωπικού και βοηθών εργαστηρίων, συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, υγειονομικοί από το σύνολο και των 81 επαρχιών της χώρας συμμετείχαν στην απεργία, κατά την εκτίμηση της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης (TTB), του μεγαλύτερου συνδικάτου στον κλάδο.

Το TTB υποστηρίζει πως οι υγειονομικοί είναι σε απόγνωση λόγω της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση, της έλλειψης διαφάνειας στα στοιχεία για τις μολύνσεις και τους θανάτους που οφείλονται στην COVID-19 και των μέτρων προστασίας του υγειονομικού προσωπικού.

Παράλληλα, πολλοί επαγγελματίες υγείας θέλησαν να φύγουν από τη χώρα λόγω των χαμηλών μισθών, των πολλών ωρών εργασίας και του κινδύνου βίας, ανέφερε το συνδικάτο: Περισσότεροι από 100.000 γιατροί υπήρξαν θύματα φυσικής και λεκτικής βίας τα τελευταία 11 χρόνια και τουλάχιστον 10 έχουν σκοτωθεί από ασθενείς, ανέφερε.

«Θέλουμε να ζήσουμε και να βοηθήσουμε και τους άλλους να ζήσουν», «Δωρεάν και ίση υγειονομική περίθαλψη για όλους» και «Δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα», ήταν, εξάλλου, μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη.

Επισημαίνεται πως η Τουρκία καταγράφει περίπου 20.000 νέες μολύνσεις COVID-19 και 180 θανάτους καθημερινά, τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο οποίος δήλωσε, επίσης, το Σάββατο πως έχουν καταγραφεί και έξι μολύνσεις της μετάλλαξης Όμικρον.

Πηγή: newsbeast.gr