Ο Μετίν Γκιουρτζάν, ιδρυτικό στελέχους του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) στην Τουρκία, προφυλακίστηκε έπειτα από εντολή δικαστηρίου της χώρας, εν αναμονή της δίκης της του. Κατηγορείται «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Γκιουρτζάν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατιωτικός, στήριξε την ίδρυση του DEVA από τον Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό επί πρωθυπουργίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γκιουρτζάν είναι επίσης αναλυτής σε αμυντικά θέματα.

Το Anadolu μετέδωσε ότι η αστυνομία ρώτησε τον Γκιουρτζάν για τις επαφές που είχε με ξένους διπλωμάτες που εδρεύουν στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικά ΜΜΕ, ο Μπαμπατζάν είπε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Γκιουρτζάν και οι νομικοί σύμβουλοί του θα τον στηρίζουν «μέχρι τέλους». Το κόμμα δεν γνωρίζει ακόμη λεπτομέρειες της έρευνας, πρόσθεσε.

«Η δουλειά του Γκιουρτζάν βασίζεται σε ανοιχτές πηγές. Δεν έχει πρόσβαση σε κρατικά απόρρητα», τόνισε ο Μπαμπατζάν.

Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του DEVA είπε ότι η σύλληψη του συνεργάτη του ήταν μια προσπάθεια να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την οικονομική κρίση. Η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών για την επιθετική μείωση των επιτοκίων, μια πολιτική που προωθεί ο πρόεδρος Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το DEVA, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020, συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 2%. Η δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του, του AKP, έχει πέσει σε χαμηλό πολλών ετών. Οι Τούρκοι επικαλούνται ως βασικούς παράγοντες για αυτή την πτώση την οικονομική κακοδιαχείριση.

Το DEVA και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα ζητούν εκλογές, όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο τον Ιούνιο του 2023.

Πηγή: newsbeast.gr