Επιμένει στις θέσεις της η Τουρκία αναφορικά με τις συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες Σουηδίας και Φινλανδίας για το αίτημα ένταξης τους στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, από την ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν στην ενημέρωση που έκανε μετά τη συνάντηση των αξιωματούχους των δύο χωρών αναφέρθηκε στις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και τον ανταποκριτή του καναλιού Μανώλη Κωστίδη προκύπτει ότι η Τουρκία ζητά να γίνουν δεκτοί οι όροι της σχετικά με την απέλαση στελεχών των οργανώσεων που θεωρεί τρομοκρατικές όπως ΡΚΚ, PYD, FETO, DHKPC και να αρθεί το εμπάργκο για πώληση πολεμικού υλικού στην Τουρκία καθώς όπως λέει «ο πρόεδρος μας ένα τέτοιο εμπάργκο μεταξύ συμμάχων δεν αρμόζει» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η Τουρκία λέει στη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι το PKK, το YPG και το PYD είναι όλες οι ίδιες τρομοκρατικές ομάδες, ενώ και η FETO (Γκιουλέν) είναι τρομοκρατική ομάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Η Τουρκία κάλεσε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων, για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια» ανέφερε ο Καλίν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος διεμήνυσε στις αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών που βρίσκονται στην Άγκυρα ότι αναμένει «σωστή εφαρμογή» των αρχών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ του 1999, των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης» εννοώντας ότι δεν θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες χωρίς την τήρηση των κανόνων.

«Η Τουρκία έχει δει θετική στάση όσον αφορά την άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές όπλων», δήλωσε δε ο προεδρικός εκπρόσωπος μετά από συνάντηση με τους Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους. «Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον» δήλωσε, αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων.

«Τα μέλη των αντιπροσωπειών θα μεταφέρουν τα αιτήματα μας στις ηγεσίες τους και θα μας δώσουν τις απαντήσεις τους.

Δεν υπάρχει πίεση σε εμάς να ολοκλήρωσουμε τις διαβουλεύσεις μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (τέλη Ιουνίου)», αναφέρεται ακόμη.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ ίσως γίνει και μια συνάντηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν προ 10 ημερών ήταν πολύ πιο σκληρός έναντι του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης.

Πηγή: newsbeast.gr