Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους για το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς σημειώνει ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες πρέπει να της δώσουν απαντήσεις, ώστε η Άγκυρα να μην ασκήσει βέτο στις αιτήσεις που έχουν υποβάλει.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα καθορίσει εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.

«Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία», είπε χαρακτηριστικά. «Όταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια τουριστική, μια ούτε και οικονομική συμμαχία· είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται, ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι τον περασμένο μήνα υπέβαλαν αίτηση για την ένταξη τους στη Συμμαχία ορμώμενοι από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά βρέθηκαν αντιμετώπες με αντιρρήσεις της Άγκυρας, η οποία κατηγορεί τις δύο Σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχίσουν για να επιλύσουν τις διαφορές, ο Ερντογάν είπε σήμερα ότι η Άγκυρα δεν έλαβε προτάσεις για τα αιτήματά της, που περιλαμβάνουν τη διακοπή της υποστήριξης για ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, που έχουν επιβάλει Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Επίσης, σημειώνεται, ότι η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία από τα 30 κράτη μέλη του. Η Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει πει ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν κάνουν «συγκεκριμένα βήματα» σχετικά με τις ανησυχίες της.

Πηγή: newsbeast.gr