Κρίσιμη είναι η οικονομική κατάσταση στη Τουρκία, καθώς η τουρκική λίρα υποχώρησε για ακόμα μία φορά, με τον οίκο αξιολόγησης S&P να τονίζει ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε θα εφαρμοστούν νέα capital controls.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η τουρκική λίρα έχει απολέσει το 22% της αξίας της από τις αρχές του έτους, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι η χώρα οδεύει σε μια επανάληψη της συναλλαγματικής κρίσης που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2021.

Έτσι, ένας αναλυτής της S&P, ο Μαξίμ Ρίμπνικοφ, είπε ότι η απόφαση της εταιρείας τον Απρίλιο να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Τουρκίας αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο εισαγωγής πρόσθετων capital controls. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος αυξάνεται», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ένας άλλος αναλυτής πρόσθεσε ότι η πτώση της λίρας σημαίνει ότι τελικά θα «εμφανιστούν» προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας. Ο ρυθμός ανάκαμψης του τουρισμού είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις.

«Η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται στη λίρα» σχολίασε ο Φαουάντ Ραζακζάντα, αναλυτής στη CityIndex, υπενθυμίζοντας ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Δευτέρα την πρόθεσή του να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια μολονότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο. «Οι επενδυτές φοβούνται επίσης ότι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Τουρκική οικονομία

Συνεχίζεται η πτώση της λίρας

Σημειώνεται, ότι η πτώση της λίρας συνεχίστηκε και σήμερα, με το νόμισμα να πλησιάζει σε ιστορικό χαμηλό, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί.

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 2% και το απόγευμα η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ανερχόταν σε περίπου 17 λίρες έναντι ενός δολαρίου. Τον Δεκέμβριο η ισοτιμία είχε πέσει στις 18,4 λίρες ανά δολάριο.

Η λίρα έχει χάσει το 22% της αξίας της από την 1η Ιανουαρίου και το 49,7% μέσα σε έναν χρόνο.

ΛΙΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πρόβλημα με τα ενοίκια

Παράλληλα, στη Τουρκία υπάρχουν προβλήματα με τα ενοίκια, καθώς οι τιμές αυξάνονται συνέχεια. Παρόλα αυτά, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι η χώρα θα περιορίσει τις αυξήσεις στα ενοίκια στο 25%, το μέγιστο, για έναν χρόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2023, καθώς η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ετήσιο πληθωρισμό που ξεπερνά το 70% και σε ορισμένες πόλεις οι αυξήσεις των ενοικίων, ανεπισήμως, φτάνουν το 100%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο σημείο του από το 1998, στο 73,5% τον Μάιο, λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας. «Για μια περίοδο ενός έτους, τα ενοίκια θα αυξηθούν το πολύ κατά 25%», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Μάλιστα, η στατιστική υπηρεσία (TUIK), που επικρίνεται από την αντιπολίτευση για την ακρίβεια των δεδομένων της, ανέφερε ότι τον Μάιο τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση. Με βάση τους υπολογισμούς από τις αγγελίες ενοικιάσεων και δηλώσεις στελεχών του τομέα των ακινήτων, τα ενοίκια διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Πηγή: newsbeast.gr