Στην Τουρκία, η οικονομική κρίση συνεχίζει να βυθίζει στη φτώχεια τους πολίτες. Με τον πληθωρισμό στα ύψη και την τουρκική λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 45-50%, πλέον υπάρχει πρόβλημα και στην αγορά βασικών αγαθών όπως το ψωμί.

Γι’ αυτό και ακόμη σε μεγάλες πόλεις όπως το Ικόνιο, δημιουργούνται ουρές έξω από φούρνους από πολίτες που επιθυμούν να αγοράσουν ψωμί, αλλά όχι φρέσκο μα μπαγιάτικο το οποίο ως επί το πλείστον πωλείται μισοτιμής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χαρίζεται κιόλας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Να αναφέρουμε, δε, πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υποσχεθεί μια σειρά από μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά ακόμη δεν έχει φανεί ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί και μια ειδική ομάδα που κάνει εφόδους σε σούπερμαρκετ και άλλα καταστήματα προκειμένου να διαβεβαιώσει πως οι τιμές δεν έχουν… εκτοξευθεί.

Οι πολίτες με τη σειρά τους διαμαρτύρονται γιατί σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, πλέον, βλέπουν το κόστος της ζωής να έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Σε ορισμένες περιοχές, δε, οι καταστηματάρχες χρεώνουν… έξτρα και τη θέρμανση ιδίως σε καφετέριες με εξωτερικούς χώρους.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από μερικές ημέρες σε διάφορα σούπερ μαρκετ της Τουρκίας σε αρκετά είδη όπως είναι ο καφές, οι σοκολάτες, το ηλιέλαιο, οι ξηροί καρποί αλλά και τα τυριά έχουν τοποθετηθεί αντικλεπτικά συστήματα για να μην είναι εύκολο να κλαπούν. Επιπλέον, συναγερμός επικρατεί και στις λαϊκές, με τα κηπευτικά να έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, αλλά και άλλα χρειώδη όπως το βρεφικό γάλα.

Η ακρίβεια και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι είναι το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης για να επιτεθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να πιέσει για επίσπευση των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023.

Πηγή: newsbeast.gr