Η Τουρκία έχει ανοίξει κύκλο επαφών με τη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να δημιουργηθεί ασφαλές πέρασμα στη Μαύρη Θάλασσα για να συνεχιστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών ούτως ώστε να μην επεκταθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να μεταφέρει τα σιτηρά της από τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα με τα πλοία να ταξιδεύουν μέσα από τα στενά του Βοσπόρου, τόνισε Τούρκος αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές περί τα 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι «μπλοκαρισμένα» στη χώρα.

Επικοινωνία Ντράγκι – Πούτιν για το «μπλοκαρισμένο» σιτάρι

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες (26/5) το απόγευμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έψαξα τον Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει να μπλοκάρεται το σιτάρι που βρίσκεται στις ουκρανικές αποθήκες, διότι η επισιτιστική κρίση η οποία πλησιάζει και ήδη υφίσταται σε ορισμένες αφρικανικές χώρες θα έχει τεράστιες διαστάσεις και τρομερές συνέπειες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η συνεργασία θα πρέπει να έχει ως στόχο τον καθαρισμό των λιμανιών από τις νάρκες, με την εγγύηση ότι δεν θα γίνουν επιθέσεις κατά την διαδικασία αυτή. Δεν αναφερθήκαμε σε εγγυήσεις. Υπήρξε μια διάθεση του Πούτιν να ακολουθηθεί αυτή η οδός. Είναι μια πρωτοβουλία που ένιωσα ότι έπρεπε να αναλάβω, λόγω της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης. Ας ελπίζουμε να φέρει αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, δήλωσε ότι θα μιλήσει για το ίδιο θέμα κύριας σημασίας και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ «κατά το τηλεφώνημα με τον Πούτιν δεν διέκρινε αχτίδες ελπίδας σε ό,τι αφορά μια συνολική ειρήνευση στην Ουκρανία».

«Θα ενημερώσω σχετικά με την επικοινωνία αυτή και την ευρωπαϊκή σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα. Μπορεί η προσπάθεια να μην επιτύχει, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασης μας επιβάλλει να καταβάλουμε την συγκεκριμένη προσπάθεια», είπε τέλος ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Πηγή: newsbeast.gr