Σταμάτησαν οι επιχειρήσεις διάσωσης στα συντρίμμια της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό και εντείνονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των χαλασμάτων από τα κατεστραμμένα κτίρια. Οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία είναι 46.000 (41.020 μόνο στην Τουρκία).

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD ανακοίνωσε ότι σχεδόν 13.000 εκσκαπτικά μηχανήματα, γερανοί, φορτηγά και άλλα ειδικά οχήματα έχουν σταλεί στις πληγείσες περιοχές. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς περίπου 385.000 διαμερίσματα στη χώρα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Μεταξύ των επιζώντων από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία είναι περίπου 356.000 έγκυες που έχουν άμεση ανάγκη για πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, όπως ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA). Από αυτές τις γυναίκες, 226.000 στην Τουρκία και 130.000 στη Συρία, οι περίπου 38.800 πρόκειται να γεννήσουν μέσα στον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ, πολλές από τις γυναίκες βρίσκονται σε καταυλισμούς ή είναι εκτεθειμένες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δυσκολεύονται να βρουν τροφή ή πόσιμο νερό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Σεισμός στην Τουρκία

14 φορτηγά στη Συρία

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφερε ότι κομβόι 14 φορτηγών της εισήλθε στη βορειοδυτική Συρία χθες για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την έλλειψη πρόσβασης στην πληγείσα από τον πόλεμο περιοχή.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) πιέζει τις αρχές σε εκείνη την περιοχή της Συρίας να σταματήσουν να παρεμποδίζουν την πρόσβαση καθώς προσπαθεί να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Στη Συρία, που έχει ήδη καταστραφεί από δέκα και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου, ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων έχει καταγραφεί στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η περιοχή ελέγχεται από τους αντάρτες που αντιμάχονται τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάτι που περιπλέκει τις προσπάθειες αποστολής βοήθειας στους κατοίκους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον σύμμαχό της «για όσο χρειαστεί». Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει ομάδα έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, μαζί με ιατρικές προμήθειες, ειδικά εκσκαπτικά μηχανήματα και επιπλέον χρηματοδότηση 85 εκατ. δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια, που καλύπτει επίσης τη Συρία.

Ακάρ: Οι στρατιώτες δεν άργησαν

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες ότι οι τούρκοι στρατιώτες άργησαν πολύ να προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια μετά τους δύο σεισμούς που έπληξαν στις 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία.

«Αυτές οι προκατειλημμένες κατηγορίες δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και δεν μπορούν να εξηγηθούν με καλή πίστη. Τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή με τους στρατιώτες τους, πολιτικό προσωπικό, εργάτες και τεχνικό προσωπικό και έσπευσαν στο πλευρό αυτών που χρειάζονταν βοήθεια», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συμμετέχοντας μέσω βίντεο σε συνεδρίαση στη νότια επαρχία Χατάι.

Πηγή: newsbeast.gr