Υψηλόβαθμο στέλεχος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας που ανήκει στο CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) οδηγήθηκε στη φυλακή, γιατί καταδικάστηκε με την αιτιολογία της «προσβολής του αρχηγού του κράτους».

Η Τζανάν Καφταντζίογλου που ανήκει στο δεύτερο μεγαλύτερο τουρκικό κόμμα και που είναι επικεφαλής για την επαρχία της Κωνσταντινούπολης, καταδικάστηκε πρωτοδίκως, το 2019, σε περίπου 10 χρόνια κάθειρξης. Στο εφετείο η ποινή της μειώθηκε σε τέσσερα χρόνια και έντεκα μήνες, μια απόφαση που επικυρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Ένα στέλεχος του CHP είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σήμερα η Καφταντζίογλου οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί (Σηλυβρία) στα προάστια της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερη σε μερικές ημέρες, αλλά είναι άγνωστο το πότε ακριβώς.

Canan Kaftancioglu
Η Τζανάν Καφταντζίογλου σε δηλώσεις το 2019, έξω από το δικαστήριο που γίνονταν η δίκη της

Η Καφταντζίογλου, 50 ετών, καταδικάστηκε με αφορμή αναρτήσεις στο Twitter που έκανε μεταξύ 2012-2017 που σχετίζονταν κυρίως με τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, τις αποκαλούμενες και «κίνημα του Γκεζί», καθώς και για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν σε όλη τη χώρα.

Από την αρχή της υπόθεσης, η Καφταντζίογλου μιλούσε για μια «πολιτική» δίωξη που είχε ως στόχο να τιμωρηθεί η ίδια για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του 2019. Τουρκικό δικαστήριο αναμένεται αύριο να εκδώσει απόφαση για μια άλλη υπόθεση, σε βάρος του νικητή εκείνων των εκλογών, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως ισχυρό πιθανό αντίπαλο, απέναντι στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις επόμενες γενικές εκλογές.

Οι πολιτικοί αναλυτές και οι βουλευτές του CHP θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή είναι άλλη μια προσπάθεια του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να φιμώσουν την αντιπολίτευση ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Πηγή: newsbeast.gr