Προπαγανδιστικό βίντεο με άκρως ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας και ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμφωνιών κατά το δοκούν, παρουσιάστηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT που σε εκπομπή του μίλησαν πανεπιστημιακοί καθηγητές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι της γείτονος θέλοντας να πείσουν την κοινή γνώμη για το… αμφισβητούμε το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Το τουρκικό δίκτυο ακολουθεί τη ρητορική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, πως «δεν έχουν τηρηθεί οι υποσχέσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου» και άρα «μπορούμε να τα διεκδικήσουμε από την Ελλάδα που καταπατά τη σχετική Συνθήκη της Λωζάνης που ορίζει πως δεν θα πρέπει να υπάρχει στρατός απέναντι από τα παράλιά μας».

Στο άκρως προκλητικό βίντεο, ειπώθηκαν επί λέξει τα εξής (σ.σ. μετάφραση από την ιστοσελίδα tourkikanea.gr):

«Το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου καθορίστηκε με διεθνείς συνθήκες. Παρόλα αυτά έγιναν αιτία κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε κάτι σαν οπλοστάσιο. Τα νησιά βρέθηκαν πάλι στην ατζέντα της πολιτικής. Τα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνουν και τα Δωδεκάνησα. Τα οποία το 1912 δόθηκαν στην Ιταλία με τον όρο να επιστραφούν στο Οθωμανικό κράτος. Το 1923 καθορίστηκε με την συνθήκη της Λωζάνης πως πρέπει να είναι αφοπλισμένα. Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, αυτή την φορά δόθηκαν στην Ελλάδα.

Ουλούτς Οζουλκέρ (συνταξιούχος Τούρκος διπλωμάτης): «Δυστυχώς η Τουρκία μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου, δεν είχε την δύναμη να βγει, να καβγαδίσει και να πει πως «αυτά είναι δικά μου». Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Τότε η Τουρκία δεν ήταν η σημερινή, μακάρι να ήταν. «Όταν δόθηκαν τα νησιά στην Ελλάδα ίσχυε ο ίδιος όρος. Τα νησιά του Αιγαίου θα παρέμεναν άοπλα. Αυτή η κατάσταση επιβεβαιώθηκε με την συνθήκη των Παρισίων. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά από την δεκαετία του 1950. Η Ελλάδα αυτόν τον εξοπλισμό είτε τον διέψευδε είτε τον στήριζε σε αβάσιμες δικαιολογίες.

Μερτ Ουζουνέρ (λέκτορας): «Μετά από την Κύπρο άρχισαν να λένε πως η Τουρκία μπορούσε να κάνει απόβαση και στα νησιά. Η Ελλάδα βαδίζοντας σε αυτή την βάση λέει πως προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ενώ η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία επίθεση σε νησί. Στο πλέον πρόσφατο παράδειγμα, στα Ίμια οι Έλληνες κομάντο είχαν βγει στην βραχονησίδα, για αυτό και βγήκαν στην άλλη οι Τούρκοι κομάντος. Δεν έκανε δηλαδή κάτι στα καλά καθούμενα η Τουρκία».

Φαχριέ Ντεμιρτζί (Δημοσιογράφος): «Το 2021 άρχισαν να επιταχύνονται οι εξοπλισμοί. Μάλιστα η Ελλάδα πλέον δεν ήταν μόνη. Ακόμη και οι ΗΠΑ που είναι από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Τουρκίας, άρχισε να εγκαθιστά όπλα στα νησιά. Με αυτό τον τρόπο οι αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα μαζί με αυτές που είναι στα σύνορα, πλησίασαν τις δέκα».

Γιουτζέλ Ατζέρ (καθηγητής): «Η Τουρκία πλέον σε αντίθεση ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αντί να καθίσταται όχημα στις πολιτικές τρίτων χωρών, έχει γίνει μια χώρα που προσπαθεί να ακολουθήσει την δική της ανεξάρτητη πολιτική με στόχο τα δικά της εθνικά συμφέροντα και την δική της ασφάλεια. Αυτό το έχει πραγματοποιήσει σε σημαντικό βαθμό. Καθώς συνέβη αυτό, οι ΗΠΑ αντιλήφθηκε πως σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν θα μπορεί να την κάνει να πραγματοποιεί τις επιθυμητές στρατιωτικές δραστηριότητες ή βάσεις. Πιστεύω πως βλέπει την Ελλάδα ως κάτι το εναλλακτικό. Το 2021 η Ελλάδα για πρώτη φορά η Ελλάδα εντάχθηκε στην άσκηση Defender Europe. Στην Αλεξανδρούπολη έγινε απόβαση από περισσότερα από 1800 θωρακισμένα οχήματα και περισσότερους από 20.000 στρατιώτες. Υπό το φως των εξελίξεων η Τουρκία, μετέφερε το θέμα στην διεθνή αρένα. Η Άγκυρα τον Οκτώβριο έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ που περιγράφει τις σοβαρές παραβιάσεις».

Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα εδώ παραβιάζει τις συμφωνίες. Για αυτό τον λόγο αν η Ελλάδα δεν το τερματίσει αυτό, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Παραβιάζουν τον όρο. Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αυξήθηκε ιδιαίτερα με την ομιλία του Μητσοτάκη στην Γερουσία. Η αντίδραση της Άγκυρας έφτασε από το υψηλότερο σημείο.

Ερντογάν (πλάνα αρχείου): «Την περασμένη εβδομάδα ο Μητσοτάκης ταξίδεψε στην Αμερική. Και στην ομιλία του στην Γερουσία είπε ότι χρειάζονταν κατά της Τουρκίας. Και προσπάθησε να κάνει υποδείξεις στην Αμερική λέγοντας εκεί “Μη τυχόν τους δώσετε F-16”. Μα εμείς φέτος θα κάναμε το συμβούλιο ανωτάτης στρατηγικής συνεργασίας. Πλέον για μένα ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει. Δεν αποδέχομαι με τίποτε να κάνω μία τέτοια συνάντηση μαζί του. Τα περαιτέρω πλέον ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιους θέλει και ας στήσει βάσεις όπου επιθυμεί»

Η Τουρκία αντέδρασε. Οι προσπάθειες του Μητσοτάκη για στήριξη στη διεθνή αρένα συνεχίστηκαν.

Γιουτζέλ Ατζέρ: «Στη σύνοδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Μητσοτάκης έθεσε στην ατζέντα αυτήν την νομική προσέγγιση ως επιθετικότητα της Τουρκίας κατά των νησιών. Και αξίωσε την στήριξη από τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή στις πολιτικές που ασκεί Ελλάδα προβάλλει ιδιαίτερα αυτό το σημείο. Δείχνει την Τουρκία ως μια παράνομη χώρα, ενώ επιδιώξει να διαμορφώσει και ένα μέτωπο ενάντια στην Τουρκία. Αυτή είναι μια προσέγγιση που την επιδιώκει για καιρό. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Μερτ Ουζουνέρ: «Το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία θα ήταν ένας ιδιαίτερα αδύνατος οργανισμός. Θα μπορούσε να γίνει κάτι που θα έχει το όνομα αλλά θα ήταν κενό. Το θέλουν μήπως αυτό οι ΗΠΑ; Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα. Γνωρίζετε πως μετά από αντίδραση της Τουρκίας για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, έγινε μια δήλωση. Και είπαν πως “ναι η Ελλάδα είναι κρίσιμος εταίρος αλλά η Τουρκία είναι πολύ κρίσιμος εταίρος”».

Η κατάσταση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι λίγο διαφορετική. Η Τουρκία λόγω των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, αποτελεί στοιχείο φόβου για την ελληνική κοινή γνώμη. Οι εξοπλισμοί προβάλλονται στην ελληνική κοινή γνώμη ως η μόνη διέξοδος. Αλλά αυτή η προσέγγιση μακροπρόθεσμα μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα.

Γιουτζέλ Ατζέρ: «Η Ελλάδα σε αυτή την περίοδο, άνοιξε τόσο την αγκαλιά της στην Αμερική και μάλιστα χωρίς όρια, φτάνοντας στο σημείο να τους λένε “Μπορείτε να στήσετε βάση όπου επιθυμείτε”. Η άδεια όμως για το άνοιγμα μας βάσης είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Και μάλιστα μακροχρόνιο πρόβλημα. Διότι οι βάσεις που ανοίγετε σήμερα, πρέπει να σκεφτείτε καλά το πώς στο μέλλον θα γλυτώσετε από αυτές. Διότι μπορεί να φτάσετε στο σημείο να σκέφτεστε να τις κλείσετε ή να μην τις κλείσετε».

Η ελληνική οικονομία είναι σε δύσκολη θέση. Με την πληρωμή των 16 δισ. ευρώ για τους εξοπλισμούς μπορεί να φτάσει σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση.

Γιουτζέλ Ατζέρ: «Το που θα κατευθύνει η Ελλάδα τους πόρους που διαθέτει, είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδος. Εν προκειμένω οι πόροι που διαθέτει, φυσικά και αναμένεται αντί της αγοράς στρατιωτικών υλικών να κατευθυνθούν στις επενδύσεις. Αλλά η προσπάθεια της Ελλάδας για επίλυση τούτου με την δύναμη της Αμερικής, δεν σημαίνει πως η Ελλάδα έλυσε το πρόβλημα. Διότι θα υπάρχει κάποιο μακροπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα. Διότι προτεραιότητα της Αμερικής είναι τα δικά της συμφέροντα».

Πηγή: newsbeast.gr