Να κατεβάσει τις ελληνικές σημαίες από τις Οινούσσες, την Ψέριμο και άλλα νησιά και νησίδες του Αιγαίου παροτρύνει την Τουρκία ο απόστρατος ταξίαρχος και καθηγητής του ιδιωτικού πανεπιστημίου Aydin της Κωνσταντινούπολης Ναϊμ Μπαμπούρογλου, μιλώντας σε εκπομπή του Ηaber Turk.

Όπως είπε προκλητικά, η Τουρκία θα πρέπει να κάνει στα «αμφισβητούμενα» ελληνικά νησιά ό,τι έπραξε και το 1996 στα Ίμια. «Τώρα λοιπόν η Τουρκία θα κατεβάσει την ελληνική σημαία από τις Οινούσσες και την Ψέριμο, όπως και από παρόμοια νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην δυτική Ανατολία και τότε θα κυματίσει η τουρκική σημαία. Τόσο απλό είναι. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε το μέγεθος, ούτε τη δύναμη, ούτε την ισχύ να απειλήσει την τουρκική Δημοκρατία. Και αυτό δεν είναι θερμή σύγκρουση, αλλά μιλάμε για διπλωματικό εξαναγκασμό» όπως ανέφερε (σύμφωνα με μετάφραση από την ιστοσελίδα tourkikanea.gr).

Μάλιστα επανέλαβε τη θέση περί τήρησης των διεθνών συνθηκών που προβλέπουν «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, υπογραμμίζοντας πως από τη στιγμή που η Ελλάδα «άλλαξε το καθεστώς τους, αυτά ανήκουν στην Τουρκία, ως διάδοχη χώρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Όπως είπε: «Φτάνοντας στα 1947, τα Δωδεκάνησα που είχαν καταλάβει οι Ιταλοί παραδόθηκαν στους Έλληνες. Αλλά σας τονίζω κάτι, πως αυτά τα νησιά έπρεπε να είναι όχι μόνο αφοπλισμένα όπως ανέφερε η συνθήκη της Λωζάνης, αλλά αποστρατιωτικοποιημένα, δηλαδή δεν θα υπάρχουν καν στρατιώτες. Αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο όπου 23 νησιά και σχεδόν σε όλα από αυτά έχει αλλάξει το καθεστώς τους. Μάλιστα υπάρχουν 152 νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που δεν έχουν παραδοθεί με συνθήκες στην Ελλάδα. Τα νησιά δόθηκαν με τον όρο όχι απλά του αφοπλισμού αλλά της αποστρατιωτικοποίησης. Αφού λοιπόν εσείς αλλάξατε το καθεστώς, σε ποιον ανήκαν αυτά τα νησιά; Στο οθωμανικό κράτος. Και σε ποιον ανήκει η κληρονομιά του Οθωμανικού κράτους; Ανήκει στο κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, αυτά λένε οι συμφωνίες και τα έγγραφα».

Μάλιστα ο απόστρατος ταξίαρχος αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που βρέθηκε πρόσφατα στην Ψέριμο, λέγοντας πως δεν μπορεί να την επισκέπτεται επειδή το νησί είναι στο ίδιο «καθεστώς» με τα Ίμια. «Το να αναμένεται από τώρα και μετά κάποιο θετικό διπλωματικό βήμα από την Ελλάδα προς την Τουρκία είναι κάτι το οποίο αντιβαίνει στην ιστορία. Για παράδειγμα πριν από δύο μέρες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης επισκέφθηκε το νησί Ψέριμος. Αλλά και η Ψέριμος είναι στο ίδιο καθεστώς με τα Ίμια. Δεν μπορεί να κάνει επισκέψεις εκεί, ούτε να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στο νησί» ήταν τα λόγια του.

Πηγή: newsbeast.gr