Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία, Αλί Ονανέρ, τόνισε πως η χώρα του δεν έχει «επί της αρχής αντίρρηση» ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την επίσημη άρνηση που είχε εκφράσει το κράτος του.

Παρόλα αυτά, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε ότι ως «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός στρατός αυτής της συμμαχίας» περιμένει από τους εταίρους της «να επιβεβαιώνουν ότι ενεργούν ως σύμμαχοι σε όλους τους τομείς».

Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλί Ονανέρ ερωτηθείς τι ακριβώς ζητά η Τουρκία για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ανέφερε ότι «περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να σταματήσουν την επιείκεια, τη συνεργασία ή τη στήριξη προς το ΡΚΚ. Και δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι αποκαλώντας το ΡΚΚ με άλλες ονομασίες απαλάσσεται από την υποχρέωση μη στήριξης της τρομοκρατίας. Η ιδέα του να μην υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι αυτό που πρωταρχικά περιμένουμε». Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρέσβης διευκρίνισε ότι «η επιστροφή των τρομοκρατών» που διαμένουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση για την έγκριση από την Τουρκία της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και ζήτησε αλλαγή «της γενικής προσέγγισης, για παράδειγμα, της Σουηδίας, αναφορικά με το PKK».

Επίσης, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα ως προς το αν προβλέπεται επανάληψη των διαπραγματεύσεων του Κιέβου με τη Μόσχα στο τουρκικό έδαφος ο Ονανέρ είπε: «Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή τέτοια διαπραγμάτευση δεν φαίνεται δυνατή. Μια αισιόδοξη προσέγγιση θα επέτρεπε να ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συνειδητοποιήσουν ότι θα είναι καλύτερο να διαπραγματευτούν».

Πηγή: newsbeast.gr