Την ανάγκη ένταξης και του χονδρεμπορίου στην προστασία των επιταγών των επιχειρήσεων, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, επισημαίνει η ΕΣΕΕ, με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργό, Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεω, ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κατέθεσε με την επιστολή της συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου «που μπορεί να επηρεάσει άμεσα την βιωσιμότητα και την συνέχεια της κάθετης προμηθευτικής αλυσίδας» όπως σημειώνει.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρεται ότι πολλές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις δουλεύουν κυρίως με επιταγές τετράμηνης -και πλέον- διάρκειας απέναντι σε Έλληνες εισαγωγείς ή παραγωγούς, πολλές εκ των οποίων λήγουν μέσα στον Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να βρεθούν μπροστά σε σφράγιση και καταχώριση στον Τειρεσία.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η ένταξη των ΚΑΔ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στους περιεχόμενους της Υπουργικής Απόφασης Α1259/25-11-2020 δεν έλυσε το πρόβλημα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές, ως λειτουργούσες και στα δύο κύματα της πανδημίας, δεν πληρούν το κριτήριο της μείωσης 50% του τζίρου τους στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Συνακόλουθα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προτείνεται, ειδικά για τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, η ένταξή τους στο σύστημα προστασίας των 75 ημερών, κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του νόμου και της εκτελεστικής Υπουργικής Απόφασης που αυτός προβλέπει.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

  1. Όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όλες οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ εντάσσονται στους πληττόμενους, θα πρέπει να μετέχουν του ευεργετικού μέτρου της αναστολής.
  2. Εφόσον παραμείνει το κριτήριο του μειωμένου τζίρου, το συγκριτικό χρονικό διάστημα αναφοράς Απριλίου-Σεπτεμβρίου που χρησιμοποιείται για την διαπίστωση της μείωσης του τζίρου κατά 50% (2019-2020) να συμπεριλάβει και τον φετινό Μάρτιο, μήνα στον οποίο παρατηρήθηκαν οι πρώτες σοβαρές παρενέργειες της πανδημίας στο εμπόριο.
  3. Το προβλεπόμενο ποσοστό 50% είναι υπερβολικό και αποκλείει από το ευεργετικό μέτρο μια σειρά επιχειρήσεων που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Προτείνεται ο περιορισμός του στο 30%, δυνατότητα που μπορεί να ασκηθεί με απλή διόρθωση της εκτελεστικής του νόμου Υπουργικής Απόφασης.

Πηγή: newsbeast.gr