Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, «αναβαθμισμένη» προκειμένου να επιτρέπει την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στους τρεις μήνες, για όλους τους ενήλικους πολίτες για τους οποίους ίσχυε ο ορίζοντας των έξι μηνών.

Όπως είχε προαναγγελθεί, από αργά το βράδυ της Παρασκευής, η σχετική πραμετροποίηση ολοκληρωθεί και οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού για την αναμνηστική δόση μέσω του emvolio.gov.gr. Στην ίδια ιστοσελίδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία.

Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες συνέστησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά και από το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση.

Η γνωμοδότηση των ειδικών

Όπως ανακοίνωσε στην αποψινή, έκτακτη ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους η Επιτροπή γνωμοδότησε πως «με την ανάδυση της παραλλαγής “Όμικρον” και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

  • Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή “Όμικρον” σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού».

Τι ισχύει ανά περίπτωση

«Άρα», συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους, «με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουμε:

  • τη μείωση του διαστήματος της αναμνηστικής δόσης από τους 6 μήνες, που ήταν μέχρι σήμερα, στους 3 μήνες για τις ηλικίες 17 και άνω.
  • Το διάστημα των 2 μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson παραμένει
  • και όπως επίσης για όσους νοσήσει έχουμε τη μείωση του διαστήματος εμβολιασμού που σύστηνε η Επιτροπή. Είχαμε σύσταση για εμβολιασμό 6 μήνες μετά τη νόσηση και αυτό το διάστημα κατεβαίνει στους 3 μήνες».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΦΥ είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, και ότι η πλατφόρμα θα άνοιγε «σταδιακά από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο το πρωί».

Πηγή: newsbeast.gr