Την ώρα που η Μόσχα καλεί το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία, δίνοντας μάλιστα και διορία για να απαντήσει, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας εκτιμά πως η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει «αρκετά χρόνιᨻ λόγω των «σημαντικών δυνάμεων» της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ίδια, η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει «ακόμη χειρότερα όπλα».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει απολύτως την Ουκρανία σε αυτή την πολύ μακρά και δύσκολη σύγκρουση», δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News κατά την τέταρτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μπορεί να διαρκέσει «πολλά χρόνια γιατί ξέρουμε πως η Ρωσία έχει σημαντικές δυνάμεις», συνέχισε, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να «πολεμήσουν» για να υπεραπιστούν «την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους».

«Η σύγκρουση αυτή μπορεί να είναι πολύ, πολύ αιματηρή. Έχουμε ήδη δει αμάχους να τίθενται στο στόχαστρο από τη ρωσική κυβέρνηση», συνέχισε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. «Καλώ την κυβέρνηση να μην εντείνει τη σύγκρουση, αλλά πρέπει να ετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ακόμη χειρότερα όπλα», κάτι που θα ήταν «τρομερά καταστρεπτικό».

Η Τρας είπε ακόμη πως έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με στόχο Ρώσους ολιγάρχες και ανά εβδομάδες η κυβέρνηση θα στοχοποιεί τα ιδιωτικά τους τζετ, τις ιδιοκτησίες τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

«Έχω καταρτίσει έναν κατάλογο ολιγαρχών… Εργαζόμαστε για τη συνένωση των υποθέσεων και ανά εβδομάδες θα επιβάλλουμε κυρώσεις σε νέους ολιγάρχες. Θα υπάρξει ένα απανωτό πρόγραμμα κυρώσεων… Δεν θα υπάρχει τόπος που να μπορούν να κρυφτούν», είπε, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχετικά με τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες με την Ουκρανία, η Λιζ Τρας εκτίμησε πως η Μόσχα πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα. «Δεν μπορούν να διαπραγματεύονται με το πιστόλι στον κρόταφο των Ουκρανών, πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους», επέμεινε.

Το Βέλγιο κλείνει τον εναέριο χώρο του για όλες τις ρωσικές αεροπορικές

Στο μεταξύ, το Βέλγιο αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο του για όλες τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, με μήνυμά του στο Twitter, τονίζει: “Οι ευρωπαϊκοί μας ουρανοί είναι ανοιχτοί ουρανοί. Είναι ανοιχτοί για εκείνους που συνδέουν τους ανθρώπους, όχι για εκείνους που επιδιώκουν να επιτεθούν βάναυσα.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη

Και η Σουηδία ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε σήμερα ένας υπουργός της σουηδικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Χανς Ντάλγκρεν δήλωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR ότι η χώρα του θα ασκήσει, επίσης, πιέσεις για το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τσεχία θα εγκρίνει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Τσεχίας θα εγκρίνει τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας σε αμυντικούς εξοπλισμούς για την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη βοήθεια αυτή. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως, αργότερα σήμερα, επί του θέματος.

Πηγή: newsbeast.gr