Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πίεση που υπάρχει στις νοσηλευτικές μονάδες και φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, κρούει ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής τονίζοντας πως «φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα».

«Η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα, όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων, για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 την Πέμπτη (10/12).

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή όλες οι χώρες της Ευρώπης κρατάνε τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας.

«Το ζητούμενο σε αυτή την φάση είναι να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας και ανέφερε ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα» επεσήμανε.

Σημειώνεται πως οι λεπτομέρειες αναφορικά με το πότε ακριβώς αλλά και το πώς θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες αναμένεται να γίνουν γνωστές την Παρασκευή 11/12 όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ανοίγουν τα  κομμωτήρια

Το προσεχές Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ή την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Στην ανακοίνωση που έβγαλε το τελευταίο αναφέρεται ότι αυτό γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες -Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή 11/12, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας».

Γεωργιάδης: Έχουν προτεραιότητα

«Ασφαλώς τα κομμωτήρια έχουν προτεραιότητα για άνοιγμα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Oι αποφάσεις είναι ίδιες με του Απριλίου, το lockdown είναι αυστηρό ήδη, πρόσθεσε.

«Το σχολικό έτος μπορεί να αναπληρωθεί εφόσον προστεθούν ώρες, ο τζίρος που χάνεται από τις επιχειρήσεις δεν αναπληρώνεται» παραδέχτηκε ο υπουργός.

Για το click away ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα μπορούσε να είναι μια λύση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λιανική πώληση». Πρόσθεσε ότι αναφορικά με τα επόμενα βήματα «όταν εγκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι oι οποίοι συνεδριάζουν θα τα πούμε».

«Αυτή την Κυριακή 13/12 επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα σούπερ μάρκετ, είναι προαιρετικό για όποιο θέλει να ανοίξει» ξεκαθάρισε.

«Το να λες δημόσια ότι αποκλείεις κάποια εξέλιξη δεν γίνεται, δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις όλα στον αέρα, δεν μπορούμε να έχουμε κανονικότητα πριν το εμβόλιο» τόνισε για το ενδεχόμενο τρίτου lockdown. «Το “κύμα” είμαστε εμείς. Όσο δεν μειώνεται η κινητικότητα όσο θα εξαπλώνεται ο ιός» δήλωσε.

«Αδημονώ για το εμβόλιο, μακάρι να με καλέσουν από τους πρώτους να το κάνω» τόνισε.

Πηγή: newsbeast.gr